Még nagyobb lehet a baj, ha erre nem figyelünk

Meg kell előzni, hogy tartozásláncok alakuljanak ki a járványveszély miatt, mert ez a magyar gazdaság egészét veszélybe sodorná – írja elemzésében az Opten.

A céginformációs vállalat adatbázisa szerint már most csaknem 30 ezer cég kockázati besorolása romlott. A nemfizető ügyfelek a pénzügyileg stabil cégeket is nehéz helyzetbe sodorhatják, ezért felértékelődött a fizetőképesség ellenőrzése. A kilátások a járvány lefutásától és a kormányzati intézkedésektől függhetnek – idézi az MTI a cég elemzését.

Az Opten adatai szerint a hosszú lejáratú banki hitelek visszafizetési moratóriuma több mint 33 ezer vállalkozást érint. Alkalmazottaik száma meghaladja az 1,25 milliót. A törlesztések felfüggesztése ugyanakkor a rövidlejáratú banki hitelekre is kiterjed, így sokkal nagyobb kör érezheti az intézkedés hatását.

A hosszúlejáratú kötelezettségeken belül országosan a hitelek aránya 16,3 százalék. Az átlagot jelentősen meghaladja a mezőgazdaság 69,5 százalékkal, a kereskedelem és gépjárműjavítás 53 százalékkal, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás 43,1 százalékkal, illetve a feldolgozóipar 39,9 százalékkal. A moratórium így ezekben az ágazatokban erőteljesebben hat az Opten szerint.

A feldolgozóipar kihívásai különösen jelentősek, hiszen ez a terület hasznosítja a banki hitelállomány 20 százalékát, amelynek több mint háromnegyede devizahitel. A feldolgozóipar ráadásul több mint 700 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, így ezen a területen további intézkedések várhatók.

  • Megosztom