Mediaworks eladás: megszólalt Andreas Rudas

Nincs köze sem a Népszabadság bezárásához, sem a Mediaworks eladásához – ezt jelezte a 24.hu kérdésére Andreas Rudas, az RTL Csoport regionális igazgatója, aki tagja a kiadót korábban birtokló VCP által létrehozott nemzetközi tanácsadó testületnek.

 

A napokban derült ki, hogy a Népszabadság megjelenését és munkatársait és a digitális archívum elérhetőségét egyaránt felfüggesztő Mediaworks korábbi anyavállalata, az osztrák Heinrich Pecina -féle Vienna Capital Partners (VCP) nemzetközi tanácsadó testületében Andreas Rudas is helyet kapott. Az RTL Csoport regionális igazgatóját, az RTL Magyarország igazgatósági tagját, aki egy ideig vezette is a céget a 24.hu kereste meg az ügyben. A portál azt igyekezett kideríteni, hogy Andreas Rudas-nak volt-e bármilyen szerepe a tranzakcióban.

 

Az RTL Csoport luxemburgi központjából Oliver Fahlbusch, a cégcsoport kommunikációs igazgatóságának elnökhelyettese, valamint a magyar származású Andreas Rudas írásban válaszolt a portál kérdéseire. A 24.hu beszámolója szerint Rudas válaszában legelőször is azt hangsúlyozta, hogy a Mediaworks az Ausztriában és számtalan Közép-és Kelet-Európai országban tevékenykedő VCP egyik leányvállalata, ő pedig soha nem volt a Népszabadságot kiadó Mediaworks igazgatóságának tagja. A VCP Nemzetközi Tanácsadó Testületéről Rudas azt írta, hogy azt a VCP egyfajta agytrösztként (think-tank) működtette az igazgatóság és felügyelőbizottság mellett. Ennek a testületnek Rudas 2014 tavasza óta volt az egyik tagja.

 

A válaszból az is kiderült, hogy a testület évente mindössze kétszer ülésezett, és ilyenkor a közép- és kelet-európai térség politikai és gazdasági fejleményeit vitatták meg. A testület semmiféle operatív funkciót nem töltött be, és nem vett részt semmilyen, a VCP és annak holdingtársaságaihoz kötődő üzleti döntésekben. Rudas végezetül leszögezte, ezért nem is volt szerepe a Mediaworks eladásában, vagy éppen a Népszabadság bezárásában.

 

Oliver Fahlbusch, az RTL Csoport kommunikációs elnökhelyettese arra a kérdésre, hogy a Rudas szerepéről megjelent cikkek nem vetnek-e rossz fényt az RTL csoportra, leszögezte, hogy az RTL Group elkötelezett a független tájékoztatás, a média szabad működése mellett valamennyi olyan piacon, ahol a cégcsoport bármiféle tevékenységet folytat. Fahlbusch arra a kérdésre, hogy esetleg rendelkeznek-e olyan tulajdonrésszel, amely a VCP-hez, illetve Heinrich Pecinához kötődik, azt felelte, hogy az RTL csoportnak semmilyen üzleti kapcsolata sincs a VCP-vel és Heinrich Pecinával.

  • Megosztom