Médiacéget alapított a Terror Háza főigazgatója

A Népszabadság úgy tudja, hogy médiacéget alapított Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. Érdeklődik az Origo és a Simicska Lajos tulajdonában lévő Heti Válasz megvásárlása iránt is.

Az Origo iránt érdeklődik Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának új, idén márciusban Médiaháló Kft. néven létrejött cége is – írja a Népszabadság. A cégnek a több milliárd forintos magánvagyonnal rendelkező Schmidt Mária egyébként az egyedüli tulajdonosa és egyben ügyvezetője. (A Médiaháló megalakításáról már korábban is jelent meg írás az Átlátszó.hu nyomán.)

A kft. cégkivonatában szerepel a lapkiadás és a portálüzemeltetés is, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek. Az újság megkeresésére Schmidt Mária nem kívánta kommentálni azokat az információkat, amelyek szerint az Origo és a Heti Válasz iránt is érdeklődik.

Schmidt Mária egyébként a Heti Válasz rendszeres szerzője és szereplője. A Népszabadságnak a Heti Válasz ügyeit jól ismerő források a piaci értesüléseket valószínűnek minősítették.

A Népszabadság ezek után felteszi a kérdést, hogy “vajon mit szól a vételi szándékhoz a Heti Válasz jelenlegi tulajdonosi köre, élén Nyerges Zsolttal és a miniszterelnökkel látványosan tengelyt akasztó Simicska Lajossal”. A lapnak a fideszes médiabirodalmat ismerők megjegyzik: míg a Simicska-médiumokat a kormány nyilvánvalóan ignorálja, addig a Heti Válasz más elbánást élvez, miniszterek, vezető politikusok nyilatkoznak a hetilapnak, amelynek főszerkesztője Borókai Gábor, az első Orbán-kormány szóvivője.

A napilap egyébként kereste Borókai Gábort is, de nem vette fel a telefont és nem reagált az üzenetekre sem. A Népszabadság információi szerint Simicska Lajos egyébként még februárban, az Orbán Viktorral történt látványos szakítás után egyértelművé tette médiabirodalmának – Magyar Nemzet, Hír TV, Lánchíd Rádió, Heti Válasz, Class FM – vezetői előtt, hogy hosszú távon kívánja fenntartani valamennyi médiumot. A Népszabadság egy forrása szerint azonban elképzelhető, hogy kész megválni a Heti Választól úgy, hogy azt Schmidt Máriának, Orbán Viktor elkötelezett támogatójának adja el, ami a miniszterelnöknek tett gesztusként is értékelhető.

Érdekességként az újság megemlíti, hogy a Fidesz 2006-os választási veresége után épp a Simicska által tulajdonolt Magyar Nemzetben, egy álnéven írt cikkben, „Schmidt Mária ante portas” cím alatt támadták meg a Terror Háza főigazgatóját azzal, hogy új jobboldali pártot szervez, amit ő azonnal tagadott.

(UPDATE: Simicska Lajos környezetéből a Népszavának nyilatkozva közölték, hogy sem a Heti Választ, sem az üzletember más médiáját nem adják el.)

A Népszabadság azt is megemlíti, hogy éppen az Origónak adott villáminterjúban erősítette meg  Megyeri András Jonatán, a Brit Média Kft. tulajdonosa, hogy érdeklődik a portál iránt, a részletekbe azonban – titoktartási kötelezettségére hivatkozva – nem ment bele. A klubrádiós üzlet kapcsán azonban elmondta, hogy számára a média hazai terep, de ezt a szektort amúgy is jó befektetésnek gondolja – mindez pedig az Origóval összefüggésben is sokatmondó.

A médián belül a Klubrádióra azért esett a választás – mondta –, mert „tulajdonosi szempontból a magyarországi médiapiac erősen koncentrált, így kevés a relatíve független médium”. Megyeri elmondta, hogy Köves Slomó ugyan jó barátja, de az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és kft.-je között sem szoros kapcsolat, sem laza kötődés nincs azon túl, hogy a tulajdonos Brit Europe Foundation mögött álló befektetők az EMIH-et is támogatják. (Az EMIH által működtetett Olajág Otthonok törökbálinti címére van bejegyezve a Brit Média székhelye.)

  • Megosztom