Változik a reklámadóról szóló jogszabály

A sürgőssel elfogadott és még az utolsó pillanatban is jelentősen módosított reklám-és médiaadóról szóló jogszabályt máris megint átírják, miután kiderült, hogy az azt támogató kormánypártok csúnyán elszámolták magukat. A módosítás után egyébként lesznek olyan esetek is, amikor a hirdetőnek kell adót fizetnie. Például akkor, ha a Facebookon ad fel valaki hirdetést.

Hétfőn reggel L. Simon László fideszes képviselő nyújtott be a parlamentnek egy erről szóló irományt. A javaslat kivételes eljárásban megy keresztül a parlamenten, szerda 9-ig lehet beadni a módosítókat, a vita és a zárószavazás pénteken lesz – írja az Index.

A törvény legfontosabb része az, amelyik az RTL Klubot már az idén jelentős adófizetésre kötelezi. A jogszabály korábbi változata szerint ugyanis az elhatárolt veszteséggel csökkenthető lett volna a reklámadó. A mostani módosítás miatt viszont az a cég nem alkalmazhatja majd az adócsökkentő szabályt, amelyik nyereséges volt.

Emellett a törvény előző változata szerint külföldön bejegyzett cégekkel nem kellett volna fizetni, illetve a sales house-okon keresztül is ki lehetett volna bújni az adófizetés alól. A módosítással mindkét adóelkerülő módszernek útját állják. L. Simon módosítója szerint ráadásul nem csak a reklámozó fizethet, hanem a reklám megrendelője is, ha a reklámozó nem fizet. Ezzel például a Facebook-hirdetéseket szeretnék bevonni a körbe.

A reklámadó egyébként a Pázmány jogászai szerint akár ütközhet az Emberi Jogok Európai Egyezményével és az Európai Unió jogával is. A reklámadó bevétel alapú szektorális különadó, melynek adókulcsai erősen progresszívek, és a felső sávokban a vállalkozásokat terhelő közvetlen adókkal összevetve igen jelentős mértékűek. Bár a szerzők állást nem foglalnak, szerintük a szokásos adóterheken túli jelentős adók a médiavállalkozások működésére való befolyásuk miatt sérthetik az Egyezmény 10. cikkében és az Alapjogi Charta 11. cikkében rögzített véleménynyilvánítási szabadságot, valamint a külföldi tulajdonú médiavállalkozások de facto diszkriminatív adójogi kezelése miatt az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 49. és 54. cikke által rögzített letelepedési szabadságot, írja az Index.

  • Megosztom