Magyarországon is megjelent az új módszertan

A Millward Brown piackutató cég 2013-ban több mint 3000 kutatásában alkalmazta az úgynevezett Facial Coding neuromarketing módszertant. Nemrég ez az innovatív módszer minden egyes Link reklámfejlesztő kutatási modulnak alapértelmezésben is részévé vált már Magyarországon is. A neuromarketing technikával bővített Link használatával a kommunikációra fordított összeget igazoltan hatékonyabban lehet elkölteni.

Bodó Zoltán, a Millward Brown Hungary ügyvezetője szerint a jó és a rossz reklám előállítása ugyanannyiba kerül, a különbség a kettő között mindössze annyi, hogy a jó reklám, hasonló médiatámogatás mellett jelentősebb hatást tud gyakorolni a befogadóra. Nem mindegy, hogy a reklám fejlesztési fázisában ismerjük-e, vajon a hirdetés megfelel-e a vele szemben támasztott kritériumoknak. “A reklám előtesztelés a Millward Brown értelmezésében diagnosztizálást jelent, amely segít a reklámban rejlő kreatív potenciált maximalizálni. Ehhez olyan reklámkutatási módszert kínálunk, amely a megszokott reklám diagnosztikai mutatók és az elemi érzelmi reakciók (szoftveres arcmimikai elemzés) együttes mérésével megbízhatóan előre jelzi a reklám jövőbeni sikerét.”

A Facial Coding módszer segítségével másodpercenként rögzíthetőek a fogyasztók arcmozgásai, és ez az információ érdemben segíti a gyakorlati kreatívfejlesztést; kiegészíti, gazdagítja a verbálisan nyerhető információkat. 2014-től ez a modul minden egyes reklámtesztnek a részét képezi.

A Facial Coding neuromarketing technika segíti a marketingszakembereket, hogy gyorsabban megják azok a pontokat a kreatívban, ahol a márkázás vagy a márkakulcsok nem működtek elég hatékonyan; olyan részletekbe menően mutatja meg a reklámok érzelmi erejét, ami hagyományos kérdőívekkel nehezen lenne kivitelezhető. A Facial Coding tovább növeli a Link teszt „sales” előrejelző képességét a válaszadók ösztönös reakcióiból (mosolyokból, szemöldök-mozgásokból, grimaszokból) kiemelt információ segítségével, amely kiegészíti a kérdőívvel nyert adatokat.

“Azt látjuk, hogy robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a technológia iránt, több mint 60 országban használják ezt a módszert. Ötvözzük a már bevett, hagyományos megkérdezést és a szoftveres mimikai megfigyelést – ezáltal az érzelmeket olyan módon, és olyan mélységben tudjuk vizsgálni, amire önmagában egyik technológia sem adna lehetőséget. A Facial Coding olyan apró mimikai mozgásokat is rögzít, amelyek esetenként negatív érzelmeket tükröznek, viszont megkérdezésekkel ezek a negatív érzelmek a kérdezés egyetlen részénél sem jöttek volna elő. A reklám sikerességét tekintve ezek a negatív elemek nagyon is fontosak voltak, megváltoztatásukkal erősebb lett a reklám” – mondta Graham Page, a Millward Brown Neuromarketing részlegének vezetője.

A neuromarketinggel az volt eddig a probléma, hogy a szükséges felszerelések miatt nagyon drága volt ahhoz, hogy a mindennapi marketingben használatosak legyenek ezek a módszerek. A facial coding elterjedésével elsőként kerül át a mindennapokba egy neuromarketinges technika.

A Kellogg’s, az Unilever és a Coca Cola világszinten használják reklám előtesztjeikben az új módszert.

A Link reklámtesztek bevezetése óta több mint 100 ezer filmet tesztelt a Millward Brown. Évente körülbelül 10 ezer új Link előteszt készül. Azáltal, hogy a Facial Coding bekerül a hagyományos Link módszertanba, marketingesek ezrei számára válik hozzáférhetővé egy nagyon is gyakorlati haszonnal bíró neuromarketing technika.

  • Megosztom