A Kiskegyed, a Népszava és a Bors példányszáma is nőtt

A Népszava kivételével mindegyik politikai napilap értékesített példányszáma esett. A női magazinok közül nőtt a Kiskegyed példányszáma, a bulvárlapok között továbbra is a Blikk az ász, de közben tovább nőtt a Bors értékesítése – derült ki a Matesz legfrissebb, 2010 negyedik negyedéves gyorsjelentéséből.

Az országos politikai napilapok közül háromezerrel csökkent a Magyar Hírlap eladott példányszáma, amelyből 12 ezer fogy, míg a Magyar Nemzetet 1500-zal kevesebben veszik, így 47 ezret adnak el belőle. A Népszavából 1100-zal többet adtak el, azaz majdnem húszezer példány fogyott a tavalyi év utolsó negyedében, ám kérdés, hogy ez köszönhető-e annak a tavaly felröppent hírnek, miszerint az MSZP-tagoknak kötelező lenne a Népszava-előfizetés. A legnagyobb példányszámú politikai napilapból, a Népszabadságból 2010 negyedik negyedévében 69 ezret adtak el, ez 2009 utolsó negyedéhez képest 15 ezres csökkenés.

A bulvársajtó egyik fele sír, a másik nevet: a Borsból 86 ezret értékesítettek a vizsgált időszakban – ez mintegy nyolcszázzal több, mint 2009 utolsó negyedévében. A Blikk példányszáma 16 ezerrel csökkent, ám még így is 182 ezret értékesítettek belőle.

A gazdasági napilapok közül a Világgazdaságnak majdnem ezerrel csökkent az értékesített példányszáma, így 2010 utolsó negyedében több mint tízezret vásároltak a napilapból.

A közéleti hetilapokat vizsgálva, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest megállapítható, hogy bár a HVG, Figyelő, Heti válasz hármas mindegyike csökkent, a Sanomához tartozó Figyelőnél lehetnek a legboldogabbak, hiszen csupán kétszázzal kevesebbet adtak el belőle, mint egy évvel ezelőtt, így 12 845 példányt értékesítettek a tavalyi év utolsó negyedében. Rosszabbul járt az 1100 példányos visszaesést elkönyvelő Heti válasz, amelyből több mint 18 ezret értékesítettek, illetve az egy év alatt háromezret veszítő, több mint 69 ezret eladó HVG.

Az egyetlen sportnapilap, a Nemzeti Sport 2009 utolsó negyedében még hetvenezer értékesített példányról számolhatott be, ez a szám tavaly év végére 64 ezerre esett.

Az, hogy a nők szeretnek olvasni, eddig is köztudott volt, és ez a számokból is kiderül. Bár 6500-zal kevesebben veszik a Storyt, még így is több mint 243 ezren vásárolják a hetilapot. A Nők Lapját 238 ezren vásárolják, igaz, egy évvel ezelőtt még 250 ezren álltak sorban érte a hírlapárusoknál. A Kiskegyednél valamit nagyon jól csinálnak: négyezres bővüléssel sikerült átlépniük a bűvös kétszázezres határt, így immár több mint 203 ezren vásárolják az Axel Springer női hetilapját.

  • Megosztom