Már csak óráik maradtak a kiadóknak

Ma jár le a hirdetési szolgáltatások bejelentésének határideje, az a sajtóorgánum, amely nem küldi el árjegyzékét az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ), nem közölhet politikai hirdetést a február 17-én kezdődő választási kampányban.

A választási eljárási törvény szerint ha egy sajtótermék politikai hirdetést szándékozik közölni a kampányban, a választás kitűzését követő öt munkanapon belül – tehát január 18-áig – el kell juttatnia az ÁSZ-hoz hirdetési szolgáltatásainak árjegyzékét, amelyet az intézmény nyilvántartásba vesz, és honlapján közzétesz. Politikai hirdetést kizárólag olyan sajtótermék közölhet, amelynek hirdetési árjegyzékét az ÁSZ nyilvántartásba vette – írja az MTI.

Az ÁSZ elektronikus és postai úton, illetve személyesen is várja a bejelentéseket, az árjegyzékeket ma 16 óráig lehet leadni. A számvevőszék az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban teszi majd közzé weboldalán, a lista a választás kiírását követően a “Országgyűlési választás 2018” menüpont alatt tekinthető meg. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.

A szavazás napját követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak be kell számolniuk arról, hogy a kampányidőszakban milyen politikai hirdetéseket közöltek, ennek a részletes listáját is közzéteszi honlapján az ÁSZ.

Az országgyűlési választást megelőző kampányidőszak a választási eljárási törvény értelmében a voksolást megelőző 50. napon, azaz február 17-én kezdődik, és a szavazás napján, április 8-án este 7 óráig tart.

  • Megosztom