Majdnem 900 milliárddal gyarapodtak a leggazdagabbak

Egy év alatt 890 milliárd forinttal nőtt a leggazdagabb 100 magyar összvagyona a Napi.hu összeállítása szerint, elérve a 4267 milliárd forintot. A rangsort Csányi Sándor vezeti, Mészáros Lőrinc és családja, valamint a tavasszal elhunyt Demján Sándor családja előtt.

Tavaly újabb 60 milliárddal, 320 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után nyolcadszor lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványából. Az OTP Bank első emberét az újabb nagy ugrást bemutató Mészáros Lőrinc és családja követi, becsült vagyonuk egy esztendő alatt újabb százhatvanmilliárd forinttal gyarapodott, így már eléri a 280 milliárd forintot. A harmadik helyre pedig a tavasszal elhunyt ingatlanfejlesztő, Demján Sándor családja került, 260 milliárd forint becsült vagyonnal.

A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona az újabb látványos ugrás nyomán már meghaladta a 4267 milliárd forintot (azaz a 13,6 milliárd eurót), ez csaknem 890 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 600 milliárdos emelkedés után).

Ez azt jelenti, hogy a 26,4 százalékos gyarapodás megint csak jócskán felülmúlta a 2017 egészében a KSH által mért 2,4 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken több mint 23 százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona. Összehasonlításképpen: a 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorban szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az összeg az elmúlt 16 év alatt csaknem a hétszeresére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 86 százalékkal, tehát kevesebb mint duplájukra nőttek – olvasható a napi.hu-n.

Az összeállítás szerint ismét átrendeződött a leggazdagabb magyarok ranglistája – s ennek csak egyik oka az, hogy a “belépési küszöb” a 2017-es 7,5 milliárdról idén 8,2 milliárdra emelkedett. A 2018-es vagyon szerinti listán négy olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között.

A legelőkelőbb pozícióban (26. hely) Jellinek Dániel, az Indotek-csoport többségi tulajdonosa nyitott. A 31. helyen jegyezték Schmidt Mária és családja vagyonát. Hozzá hasonlóan nagy visszatérő Jászai Gellért (94. hely), aki a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport egyik vezetőjeként és résztulajdonosaként került vissza a nábobok közé. Két, korábban jórészt ismeretlen üzletember is megjelent a 2018-as listán – mindketten az ingatlanfejlesztésben érintettek: Pálos Titusz (59. hely) és Füzesi Attila (98. hely).

  • Megosztom