Eldőlt! Magyar kézbe kerül a Tv2

Ma bejelentették a kereskedelmi tévé dolgozóinak, hogy elkelt a Tv2. Az MMOnline.hu az ügyben megkereste a TV2 csoport szóvivőjét. Koltay Tamás azt mondta, hogy a ProSieben.Sat1 ezzel kapcsolatos közleménye hétfőre várható.

A Tv2 vezetése ma közölte a munkatársaival, hogy az eddigi német tulajdonos, a ProSieben.Sat1 kinek értékesíti az országos kereskedelmi csatornát – számolt be róla az Index.hu, mely megszerezte azt a levelet, amelyet a szombati hivatalos bejelentést megelőzően a vezérigazgató a vállalat belső levelezőrendszerén tegnap délután küldött a kollégáinak. “A már igen hosszú ideje zajló TV2 eladási procedúra a végéhez közeledik. Az eredményéről pedig személyesen, egyelőre informálisan szeretnélek tájékoztatni benneteket holnap, 10.00-kor, a mozi teremben. A hivatalos tájékoztatásra, a Prosieben.Sat1 közleménye alapján, hétfőn kerül sor. Bár az időpont, tudom, nem a legszerencsésebb (szombat, ráadásul a karácsonyi készülődés hajrája), azért remélem minél többen el tudtok jönni” – írta Simon Zsolt.

A hírportál információi szerint a mai nagy bejelentésen Simon Zsolt azt mondta el, hogy ő maga vette meg a csatornát a Tv2 gazdasági igazgatójával, Yvonne Dederick-kel közösen. Azt az Index szerint Simon is elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokról van szó, hivatalosan egyelőre nem tudni. Arra, hogy mégis mennyit ér a Tv2, Simon nem tért ki, de a cég piaci helyzetét, üzleti lehetőségeit ismerve az eladási ár annak ellenére tízmilliárdos nagyságrendű a portál szerint, hogy a Tv2 árbevétele 2012-ben 12,5 százalékot csökkent egy év alatt, és 2010 és 2012 között összesen 18 milliárd forintos veszteséget produkáltak.

Ki van mögötte?

A vezérigazgató annyit még elárult az Index szerint, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A portál szerint ez, valamint a bejelentés szokatlan időpontja azt sejteti, hogy igazak a pletykák, miszerint Fidesz-közeli befektetők vetettek szemet a tévécsatornára, vagy legalábbis a bejelentést megismerő Tv2-es dolgozók között ez volt az általános értelmezése a Simon Zsolt által elmondottaknak. A Fidesz-közeli befektetőt valószínűsíti az is az Index szerint, hogy Simon  jó kapcsolatokat ápol a jelenlegi kormánypárttal, ahogy maga a Tv2 is, hiszen a 2010-es kormányváltás után hírpolitikai tanácsadónak felvették az addig a HírTv-ben dolgozó Pindroch Ferencet.

A miniszterelnök is így akarta

Az ügylet érdekessége, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már a nyáron, a reklámadó bevezetésének lebegtetésekor arról beszélt egy interjúban, hogy Magyarországon a nagy kereskedelmi tévék közül egyik sem magyar, mindegyik külföldi, ezért olyan nemzeti szempontokat, amiket otthon igen, itt nem érvényesítenek. “Ez sem lesz mindig így” – tette hozzá a politikus, mintha csak előre megsejtette volna, hogy nem sokkal később magyar kézbe kerül a második legnagyobb országos kereskedelmi tévé. (A sajtóban akkoriban több helyütt is megjelent, hogy a reklámadót is azért dobta be a kormányzat, hogy ezzel a külföldi befektetők számára kevésbé legyen vonzó a magyar médiapiac, hiszen épp az adó felvetését megelőzően került ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, így egy újabb kormányzati megszorítást a költségvetés helyzete akkoriban már nem indokolt.)

UPDATE: Az MMOnline.hu telefonon érte utol Koltay Tamást, a TV2 csoport szóvivőjét. Koltay azt mondta, hogy a találgatásokat nem kommentálja, az anyavállalat, a ProSieben.Sat1 ezzel kapcsolatos közleménye hétfőre várható.

  • Megosztom