Magyar lányok forgatják fel a divatvilágot

Tudtad, hogy a divat a második legszennyezőbb iparág a világon az olajipar után? A fast fashion nem csupán az életmódunkra, de a környezetünkre is igencsak nagy hatással van, hiszen a sok nem használt ruha ugyanolyan pocsékolás, mint mondjuk az el nem fogyasztott étel. A fenntartható divatért való küzdelemben kiemelkedik Molnár Nini és Angyal Ivett, akik azzal a céllal hozták létre a LiveRobe nevű alkalmazásukat, hogy megreformálják eleinte a hazai, később pedig akár a nemzetközi ruhavásárlási szokásokat.

Nincs nap, hogy ne jönne velünk szembe a környezetvédelem kérdése, hiszen lassan visszafordíthatatlan következményei vannak tetteinknek. A ruhavásárlási szokásainkra épp annyira oda kellene figyelnünk, mint a szelektív hulladékgyűjtésre. Molnár Nini és Angyal Ivett fejéből pontosan ezért pattant ki a LiveRobe telefonos alkalmazás ötlete. Ezen a platformon nem csak a kedvenc sztárjaid, influencereid nem hordott ruhái közül válogathatsz, de feltörekvő fiatal tehetségek darabjait is megvásárolhatod majd.

„Mindketten imádjuk a divatot, de nagyon fontos számunkra a környezet védelme is. Ez a kérdés pedig napról napra fontosabb. A fast fashion miatt rengeteg nem hordott ruha halmozódik fel, amiket kidobásra ítélnek. Ezen szeretnénk változtatni a LiveRobe-bal, ahol megunt ruháidat eladhatod és másokéból válogathatsz egy személyre szabott felületen” – mesélte a nemzetközi divatszakmába saját táskáival berobbanó Molnár Nini.

Az alkalmazás ötlete már 2014-ben megfogalmazódott Angyal Ivett fejében, amikor az ajánló algoritmusok működése és a fogyasztói magatartás kapcsolatát vizsgálva írta egyetemi szakdolgozatát a személyre szabásról. A koncepció alapjai és a LiveRobe név is ebben a dolgozatban született meg.

„Az app hivatalos indulását decemberre tervezzük és mindenkinek lehetősége lesz ingyen létrehozni egy mini webshopot, a későbbiekben pedig teljesen el lesz különítve, hogy mi a second hand és mi az új darab, ami közvetlenül a butikból vagy dizájnertől van, hiszen a fenntartható divat mellett célunk, hogy segítsük a feltörekvő hazai tervezőket is” – fejtette ki Angyal Ivett.

A LiveRobe-bal nem csak azokra a darabokra csaphatsz le, amelyekből korábban még a kedvenceid Instagram oldalán inspirálódtál, de saját nem használt vagy sosem hordott ruháidat is eladhatod. Sőt a feltörekvő tervezők egyedi darabjai között is kedvedre lapozgathatsz majd a személyre szabható felületen – a játékos, Pinterest-jellegű piactéren mindenki azt látja majd, ami neki releváns. „Ezzel a rendszerrel nem csak felhasználói élményt szeretnénk még jobbá tenni, de a dizájnereket, butitkokat is szeretnénk segíteni, hiszen így is könnyen elérhetik majd a célcsoportjukat” – tette hozzá Angyal Ivett.

Az app várhatóan decembertől lesz elérhető, a lányok addig is hetente jelentkeznek értékes nyereményjátékokkal az Instagramon, szeptember 26-án pedig egy élő gardróbvásárral várják az érdeklődőket, ahol többek között Viszkok Fruzsi darabjait is meg lehet vásárolni.

  • Megosztom