Magyar induló diadalmaskodott a Rolls-Royce versenyén

A Rolls-Royce bejelentette a „Young Designer Competition” nyerteseit. Az egyik kategóriában a 11 éves Léna aratott diadalt Budapestről, nyereményeként ő és legjobb barátja egy sofőrős Rolls-Royce luxusautóval mehet iskolába. A Rolls-Royce Design Team több mint 5 000 induló pályaművet értékelt, amelyeket a fiatal tervezők a világ több mint 80 országából küldtek be online, a COVID-19 miatt bejelentett korlátozások idején.

„Nagy örömmel jelentjük be a fiatal tervezőknek kiírt versenyünk győzteseit. Számunkra azok az alkotások emelkedtek ki igazán, amelyek mélyen gyökerező elképzeléseket, átgondolt ötleteket és valódi tartalmat mutattak, miközben megannyi eltérő részletből egy egésszé álltak össze. Az egyes kategóriákat nem az nyerte meg, aki megrajzolta „a legszebb autót”, hanem az, aki olyan lélegzetelállító élményt képzelt el, amelyből árad a fizikai korlátok közé nem szorítható, határtalan fantázia” – fogalmazott Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója.

„A beérkezett pályaművek száma és sokszínűsége ismét azt bizonyítja, amiben mi a Bespoke Design-nál mindig is hittünk és éltünk: hogy az inspiráció mindenhol jelen van. Felnőttként gyakran azonnal elhessegetjük az extrémnek hitt ötleteinket, mi a Rolls-Royce-nál azonban arra bátorítjuk ügyfeleinket, hogy legyenek merészek, legyenek kreatívak és szabaduljanak ki a konvenciók azon fogságából, amely azt mondatja velük, hogy egy autónak milyennek „kellene” lennie. Ez a verseny és a beérkezett pályaművek újfent ráébresztettek minket a „Nem lenne nagyszerű, ha… ?” kérdésben rejlő hihetetlen lehetőségekre” – mondta Gavin Hartley, a Rolls-Royce Motor Cars Bespoke Design részlegének vezetője.

A Rolls-Royce Motor Cars nagy örömmel jelenti be a „Young Designer Competition” globális nyerteseit. A fiatal tervezőknek kiírt verseny világszerte arra hívta meg a gyerekeket, hogy álmodják meg a jövő Rolls-Royce-át.

A négy kategória győztese – akik 6 és 16 éves kor között érkeztek Japánból, Franciaországból, Kínából és Magyarországról – a közeljövőben egy sofőrős Rolls-Royce luxusautóval mehet iskolába külön-külön, a legjobb barátjuk társaságában. A nyertes pályaműveket és a további három, külön elismeréssel díjazott alkotást a Rolls-Royce Design Team egytől egyig gyönyörű, digitálisan megrajzolt illusztrációként gondolta tovább, ugyanazokkal a szoftverekkel és folyamatokkal, amelyekkel a „valódi” Rolls-Royce luxusautók dizájnkoncepcióin is dolgoznak.

A „Fun” kategória nyertese a Budapesten élő, 11 éves Léna lett, aki a Rolls-Royce „Glow” modellt álmodta meg. Lénát kifejezetten érdeklik az autók és a formatervezés, így édesapja autós magazinjait is rendszeresen forgatja. A Rolls-Royce „Glow” szivárványfüggönyként öleli át a színes álomautó különböző funkcióit, „futurisztikus vonalvezetése pedig a Rolls-Royce időtlen szimbólumait élteti”. A koronavírus-járvány lecsengése után Léna és legjobb barátja egyik nap egy sofőrös Rolls-Royce luxusautóval mehet iskolába.

A COVID-19 miatt bejelentett korlátozások idején a maximum 16 éves indulók a világ több mint 80 országából összesen több mint 5 000 pályaművet alkottak meg, szabadjára engedve kreativitásukat. Az alkotásokat semmilyen szabályrendszer vagy kritérium nem korlátozta, így a gyerekek fantáziája minden tekintetben szabadon szárnyalhatott, rendkívül gazdag képzelőerőről, kreativitásról és sokszínűségről téve tanúbizonyságot.

A szakmai zsűri hatalmas feladattal nézett szembe, amikor a több mint 5 000 pályaművet a legnépszerűbb témák mentén négy kategóriába sorolta – „Technology”, „Environment”, „Fantasy”, „Fun” – és kiválasztotta az egy-egy győztest. Három alkotást rendkívül nehéz volt bekategorizálni, ráadásul olyannyira egyedire és különlegesre sikerültek, hogy a zsűri őket külön elismeréssel díjazta. Azon különböző régiókban, amelyekben a Rolls-Royce Motor Cars jelen van, az ítészek ugyancsak kiválasztottak egy-egy nyertes pályaművet.

A koronavírus-járvány következtében bejelentett korlátozások után, áprilisban útjára indított verseny a világ minden táján azonnali sikert aratott, olyannyira, hogy a szervezők a pályaművek beküldésére megjelölt eredeti határidőt is meghosszabbították. A felkérés, hogy álmodják meg „a jövő álom Rolls-Royce-át”, minden tekintetben határtalan alkotói szabadságot adott a gyerekeknek, lehetővé téve, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek mind kialakítás, mind komplexitás, mind pedig technológia szempontjából messze túlmutatnak korunk járműtervezési korlátain.

A győztes alkotásokat (többek között) olyan különlegességek inspirálták, mint az egyszarvúak, a teknősbékák, az űrutazás, az egyiptomi piramisok, Pablo Picasso vagy a méhek. A jövőbe mutató pályaművek többsége képes repülni vagy a víz alatt haladni, megannyi ötletes részlettel és technológiai vívmánnyal bírnak, miközben munkaerőt takarítanak meg, szórakoztatnak és óvják a környezetet.

„A magam és a Rolls-Royce teljes családja nevében szeretném megköszönni minden fiatal tervezőnek, hogy elindult a versenyen. Köszönöm a gondolkodást, a kitartó munkát és a kreativitást, amely a pályaművek megszületéséhez vezetett. Jó pár lenyűgöző tehetségre bukkantunk, így nem lennék meglepve, ha indulóink közül valakit egy nap autótervezőként látnánk viszont – akár pont a Rolls-Royce-nál” – reflektált a verseny végeredményére Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója.

„A legfontosabb, amit ebből a versenyből megtanultam, hogy bármilyenek is legyenek a körülményeink, megvan bennünk az erő ahhoz, hogy elképesztő dolgokat alkossunk meg és vigyünk véghez. A képzeletünk ugyanis mindig kész szárnyalni. Bízom benne, hogy a résztvevő gyerekek is ráeszméltek erre, mint a járvánnyal sújtott időszak egyik pozitív hozadékára” – tette hozzá.

  • Megosztom