Magyar fotók a legjobbak között

Idén rekordszámú, 80 ezer jelentkezés érkezett 180 országból a CBRE Városi Fotópályázatára. A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadójának kezdeményezése immár 11. éve várja a városi lét legjobb pillanatait megörökítő alkotásokat, amelyek közül idén a brit Richard Morgan „Mit nézel?” című fotója nyert. A nyertes fotó a modern társadalom problémáiból inspirálódik és azt mutatja be, hogy mindenki néz, de csak egy valaki figyel. Magyarországról három pályamű is bejutott a legjobbak közé.

A fotópályázat célja a nagyvárosi élet bemutatása erőteljes fotók által, évente kerül megrendezésre a CBRE jóvoltából. Ebben az évben, amatőr és profi fotósok alkotásait várta a zsűri, amelyek a városi lét összekapcsolódásait és interakcióit voltak hivatottak bemutatni, „Kapcsolatok városai: Emberek, helyek, perspektívák” címmel. A CBRE Városi Fotópályázatán a nap huszonnégy órája közül Lafferton Zsolt a hajnali 1 óra díját nyerte el a „Nyári éjszaka” című, a budapesti Szabadság hídon készült fotójával. Láng Győző („Éjszakai műszak”) a 23 óra nyertese lett, míg Sáfrány Levente tokiói képét („Vonalak”) a hajnali 2 óra második helyezettjének választott a zsűri.

A mobil kategória győztese, a brit Mel Chennel „Valóban összekapcsolódva?” fotója egy londoni vonatállomáson készült: a fotót nézve megkérdőjelezhetjük a digitális és fizikai világunk összekapcsolódásának értelmét.

A régiós győztesek között az amerikai díjat Alec Herrera érdemelte ki, „Jó reggelt, Auckland!” című fotójával, ami egy sátorból mutatja az új-zélandi főváros sziluettjét. Az ázsiai-csendes-óceáni térségből a zsűri a bangladesi M Juszuf Tusa „Bételdió” című képét emelte ki, amely egy farmert ábrázol, bételdió-tengerben, a bangladesi Cox Piacon. Az európai elsőséget a brit Ian Harper „Barcelona a magasból” fotója nyerte el, amely a katalán főváros szépségét és szimmetriáját mutatja, szédítő magasságból.

Martin Samworth, a CBRE európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) elnöke és ügyvezető igazgatója szerint „a verseny befolyása és hatása folyamatosan növekszik, idén rekordszámú jelentkezés érkezett, és ami még fontosabb rengeteg magas színvonalú munkát küldtek a pályázók. Az beküldött fotók valóban megtestesítik a városi élet és az emberi interakciók szellemét a világ minden táján, és szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett az idei megmérettetésen.”

Az első díj egy különleges fotótúra, amely helyszínét a nyertes választhatja ki magának és egy barátnak. A regionális nyertesek fotós drónokat kapnak, és a mobil nyertes pedig a GoPro csomagot.

A benyújtott fotók elismerése mellett a CBRE 10 000 fontot adományoz a globális gyermekjóléttel foglalkozó Plan International-nek, a CBRE európai jótékonysági partnerének. A CBRE 2014 óta támogatja a Plan International programot, amely több mint 1 millió fontot gyűjtött a Sierra Leone-i program finanszírozására, hogy segítse a lányokat az oktatás befejezésében. A CBRE nemrégiben új, kétéves projektet indított Nairobiban, Kenyában: a Safer Cities célja, hogy a veszélyes városközpontokat a befogadás helyszínévé változtassa, amely toleranciát és lehetőséget biztosít mindenki számára, különösen a lányok számára.

  • Megosztom