Magyar díjazottak az Álomautó versenyen

A Toyota idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Álomautó Rajzversenyt, amelyre a világ bármely országából nevezhettek a gyermekek inspiráló pályaműveikkel. A Tokóiban megrendezésre került idei döntőre két magyar gyermek is kiutazhatott szülői kísérettel ami már önmagában is hatalmas eredmény, egyikük ugyanakkor még bronzérmet is szerzett a versenyen, amelyre idén 76 országból 650.000 pályamű érkezett.

Ünnepélyes keretek közt hirdette ki a világszinten is meghatározó eseménnyé vált 12. Toyota Álomautó Rajzverseny győzteseit a Toyota: a vállalat járműélmény központjában, a tokiói Mega Web létesítményben átadták át a helyezetteknek járó díjakat. A 2004-ben alapított Álomautó Rajzverseny (Toyota Dream Car művészeti pályázat) lehetőséget kínál a világ gyermekeinek, hogy megtapasztalják az álmok örömét és jelentőségét. Emellett az autók iránti érdeklődés csíráit is elülteti bennük. A lelkesen rajzoló / festő, majd munkáikat a világ minden zugából a pályázatra beküldő kicsik támogatásának és együttműködésének, valamint az országos vagy regionális versenyeket helyben megszervező forgalmazók és leányvállalatok erőfeszítéseinek köszönhetően a művészeti verseny 2018-ban már tizenkettedik évét ünnepelhette. Idén 76 országból és térségből mintegy 650 ezer pályázat érkezett. Az országos versenyekre 2017 októbere és 2018 márciusa között került sor, majd a helyi győztesek munkái az áprilisban, Japánban megrendezett döntőn kerültek a zsűri elé. Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke, művészeti szakértők, valamint a Toyotától független autóipari szakemberek minősítették az alkotásokat, és választották ki három korosztályban az aranyérmeseket. A három korosztályban – 7 éves és fiatalabb, 8-11 éves, és 12-15 éves – egy-egy aranyérmet, két-két ezüstöt, valamint három-három bronzot, továbbá négy-négy elismerő oklevelet osztottak ki. A versenyen három különdíj is gazdára talál: az Akio Toyoda elnöki különdíj (Akio Toyoda elnök döntése alapján), a Fejlesztési ihletadó díj (Didier Leroy alelnök döntése alapján), valamint a Mosolyt csal az arcomra! – díj (online közönségszavazat alapján).

A 12. Álomautó Rajzversenyre beérkezett 650.000 pályaműből a díjnyertes pályázatokat a nemzeti fordulók győztesei közül választották ki. Összesen 30, Európából pedig mindössze 6 gyermek utazhatott ki a tokiói döntőre, ebből Magyarországot 2 hihetetlenül tehetséges gyermek képviselte. A pályaműveket kategóriánként értékelték, a 7 éves és fiatalabb kategóriában Magyarországról Csiszár Dániel Attila (7 éves) „Sivatagtisztító autó” című rajzával került be a 10 legjobb közé, míg a 8-11 éves kategóriában Nagypál Borbála (11 éves) „Környezettisztító Toyota” című művével jutott be a TOP10-be, így mindkettejük szülői kísérettel utazhatott ki Tokióba, ahol Dániel rajzával végül bronzérmet szerzett. A 7 éves és fiatalabb kategóriában végül egy indonéziai, a 8-11 éves kategóriában egy lengyel, míg a 12-15 éves kategóriában egy laoszi gyermek pályaművét ítélte a zsűri a legjobbnak.

A 12. Toyota Álomautó művészeti versenyre beküldött alkotások kiemelkedő minősége lenyűgözte a zsűrit. Figyelemre méltó, hogy a korábbi években jellemző, élénk színvilág után idén a pályázók visszafogottabban bántak a tónusokkal, ugyanakkor jóval szélesebb palettáról dolgoztak, mint korábban. Jól megfigyelhető, hogy a hűvösebb éghajlatú országokban – például Ukrajnában – élő alkotók karakteresen más színeket használtak, mint mondjuk egy trópusi országból, például Kenyából érkezett pályázó. A zsűri tagjait az is meglepte, hogy az idei pályamunkákban egészen más üzenetek tükröződnek, mint eddig. Tavaly a valóságtól elrugaszkodó munkák – repülő autók, űrutazásra képes járművek – uralták a mezőnyt. Idén ezzel szemben számos pályázat ismerős, valóság közeli témát dolgozott fel, a környezetvédelemtől az oktatásig, az egészségtől a gyógyításig. Ez arra enged következtetni – hívta fel a figyelmet a zsűri -, hogy a gyermekek a fantázia világában tett kalandozásokon túl a következő generációt érintő, sürgető problémák súlyával is pontosan tisztában vannak.

  • Megosztom