Magához tért a mobilpiac, nagyot ment az Apple

Elképesztő teljesítményt produkált az Apple a tavalyi utolsó negyedévben a mobiltelefonok piacán, a társaság rekordot döntötte a leszállított készülékek számában. Az év vége növekedést hozott, azonban a teljes 2020-as évet mínusszal zárta a szektor.

Az október-decemberi időszakban összesen 385,9 millió okostelefont szállítottak le a gyártók az IDC előzetes adatai szerint, ez éves összevetésben 4,3 százalékos bővülést jelentett. A piacvezető az Apple volt, ami a szokottnál később dobta piacra a legújabb generációs okosmobilját, azonban ez kimondottan jót tett az iPhone 12 forgalmának. A cég 90,1 millió készüléket szállított le, ami több mint 22 százalékos bővülést jelentett 2019 hasonló időszakához képest. Ez a mennyiség egyébként rekordnak számít az egy gyártó alatt egy negyedév során elért forgalomban, és 23,4 százalékos piaci részesedést hozott a vállalatnak.

A második legnagyobb gyártó az utolsó negyedévben a Samsung volt, 6,2 százalékos növekedést tudott felmutatni a dél-koreai cég. A Xiaomi szerezte meg a harmadik helyet, a meghatározó gyártók közül ők nőttek a legnagyobbat, a forgalmuk 32 százalékkal bővült. Érdekesség, hogy a negyedik helyre az OPPO került az év végén, míg a korábban még a vezető helyet is megszerző Huawei csak az ötödik a gyártói rangsorban, nagyon komoly, 42 százalék fölötti csökkenéssel.

A teljes évet vizsgálva már kevésbé rózsás a helyzet, a mobilgyártók 2020-ban 1,29 milliárd eszközt szállítottak el, ez éves összevetésben 5,9 százalékos visszaesést jelentett. Éves szinten a Samsung bizonyult az elsőnek, igaz a piaci átlagot meghaladó, 9,8 százalékos csökkenést mért a cég esetében az IDC. Az Apple kiváló hajrájának köszönhetően a második helyen zárta a múlt évet, ráadásul majdnem 8 százalékos bővülést értek el. A Huawei szállításai éves szinten 21 százalék fölötti mértékben csökkentek a piackutató cég adatai alapján, így a harmadik pozíciót szerezte meg a kínai társaság.

  • Megosztom