Magához térhet év végén a mobilpiac

Növekedést hozhat az utolsó negyedév az okostelefonok globális értékesítésében az IDC prognózisa szerint. Jövőre is bővüléssel számol a kutatócég, amiben az 5G-s mobilok iránti növekvő érdeklődésnek is fontos szerepe lesz.

A vártnál jobban sikerült harmadik negyedév után – ami egyébként még így is 1,3 százalékos visszaesést hozott éves szinten – az év utolsó három hónapjában magához térhet az okostelefonok piaca és 2,4 százalékkal bővülhet az értékesítés 2019 hasonló időszakához képest. A jövő év pedig már egyértelműen pozitív lehet az IDC prognózisa szerint, 4,4 százalékos bővüléssel számolnak az értékesítésben.

A növekedés hátterében a váratlanul gyorsan regenerálódó ellátási lánc, a gyártók jelentős marketing erőfeszítései, illetve az 5G-s készülékek iránti egyre nagyobb érdeklődés állnak. A piackutató szerint 2024-ig évente átlagosan 1,3 százalékos bővüléssel lehet számolni az okosmobilok piacán.

Az egyes térségeket vizsgálva a legnagyobb piacnak számító Kínában nem alakul kedvezően a helyzet, az 5G-s eszközökre váltás miatt több mint tíz százalékkal nő az átlagos eladási ár, ami hat a keresletre is, így ott idén 11,4 százalékos forgalomcsökkenéssel számol az IDC. Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Japánban ugyanakkor növekedést várnak az utolsó negyedévben.

  • Megosztom