Lottózók figyelem, változások jönnek

A legtöbb lottózóba érintőképernyős terminált telepítenek a Szerencsejáték Zrt.-nél megvalósuló modernizáció keretében. A társaság ötmilliárd forintot költ a központi informatikai rendszere lecserélésére.

 

Még tavaly decemberben szolgáltatási szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. a Scientific Games (SG) Kft-vel az AEGIS rendszer megvalósítására és informatikai támogatására 2020 végéig. A közel 5,2 milliárd forintos beruházással lecserélik az eddig használt ELOS rendszert, amely az állami társaság működésének „agya”, vagyis a cég központi informatikai rendszere – derül ki a Világgazdaság beszámolójából

 

A rendszerrel együtt a terminálpark egy része is megújul: a régi, 10 év körüli terminálokat lecserélik, és helyettük érintőképernyős eszközöket telepítenek (a jelenleg használt terminálok harmada már ilyen). A cég szerint ezek jóval több lehetőséget és adminisztrációs megoldást biztosítanak a régiekhez képest a kollégáik számára az értékesítésben, és a részükre küldött információk, tájékoztatás biztosításában – írja összeállításában az üzleti napilap.

 

„A teljes projekt a következőket foglalja magában a vállalkozó részéről: a rendszer specifikációja; a központi szoftver és hardver leszállítása, üzembe állítása; az új terminálok és terminálszoftver leszállítása” – tudatta a Világgazdasággal az állami cég. A fejlesztéssel megbízott cég a SG Luxembourg és az SG Ireland leányvállalata Magyarországon, amit 2006. márciusában eleve azért alapítottak, hogy a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett fogadási rendszert hozzon létre, bővítse és biztosítsa a szoftver futásához szükséges speciális hardver eszközöket, és mindezek működést felügyelje.

 

Az AEIGIS rendszerhez kapcsolódnak majd a lottózókban lévő terminálok, itt rögzítik valamennyi játék adatait, vagyis mindent, ami a szelvényeken is szerepelni szokott: ki, mikor, hol és mit fogadott meg. Szintén ennek a központi „agynak” a feladata lesz annak megállapítása, hogy az adott játékos nyert vagy nem. A projekt legalább másfél éves folyamatot jelent, hiszen a Szerencsejáték Zrt. 2011-es adatai szerint 4354 helyen üzemeltet terminált, ráadásul a lottózók mintegy felét vállalkozók működtetik. Az SG a rendszertámogatási feladatokat a korábbi online központi beszállító (ESSNET) felvásárlásával vette át. Hasonló, de kisebb léptékű fejlesztés volt, amikor készpénzkímélő POS terminálokat telepített a cég a nagyobb forgalmat bonyolító üzleteibe.

  • Megosztom