Linkmegosztásért ítéltek el egy újságírót

5 évet kapott egy amerikai újságíró, amiért olyan linket osztott meg, amelyre kattintva lopott adatok voltak elérhetők. A kormányt akarta volna leleplezni. Az újságíró azzal védekezik, hogy más újságírók is linkelték az oldalt, ám ellenük nem indult eljárás.

A BBC arról ír, hogy Barrett Brown amerikai újságíró kapcsolatban állt az Anonymous nevű hackercsoporttal, gyakran interjúzott is az Anonymous tagjaival. Ami miatt elítélték, az az, hogy lopott adatokra mutató linkeket osztott meg.

Az újságíró beismerte a bűnösségét, a beismerést pedig enyhítő körülményként vették figyelembe, ezért kapott “csak” 5 év börtönt. Arra hivatkozott, hogy illegális kormányzati tevékenységeket szeretett volna leleplezni. A 33 éves médiamunkást egyébként támogatta az NSA-től lelépett Edward Snowden történetét nyilvánosságra hozó Glenn Greenwald, a Guardian újságírója is.

Brownt azután tartóztatták le, hogy linkeket osztott meg – csakhogy ezek a Straftor védelmi cég hírszerzési részlegétől ellopott adatokra mutattak. Brown három vádpontban is bűnösnek vallotta magát: nyomozás hátráltatásában, internetes fenyegetésben, illetve a Stratfortól lopott adatok terjesztésében. Brown egyébként egy nyilatkozatot adott ki, amiben azt írta, hogy “a kormány több évtized börtönt helyezett kilátásba azért, mert kimásoltam és beillesztettem egy linket egy nyilvánosan elérhető fájlhoz, amire más újságírók is linkeltek, anélkül, hogy elítélték volna őket”.

  • Megosztom