Lezárult az ismert bank államosítása

Lezárult az adásvételi ügylet az MKB Bank régi és új tulajdonosa között szeptember 29-én – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MKB Bank. Bejelentették azt is, hogy jelentős személyi változások történtek. Az állam egy masszívan veszteséges bankot vásárolt meg, de állítólag 2016-ra már nyereséget termel majd.

A Bayerische Landesbank és a magyar államot képviselő nemzeti fejlesztési miniszter által aláírt szerződésnek köszönhetően a bank hazai tulajdonba került. A kormány célja, hogy a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya nagyobb legyen.

Az NFM közleménye szerint a magyar állam 55 millió eurót fizetett az MKB részvényeinek 99,99 százalékáért, míg a korábbi német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. Az adásvételi szerződésben foglalt feltételek teljesültek, így véglegessé vált az MKB Bank értékesítése. Sikerült tartani a tranzakció eredeti, igen feszes menetrendjét, ugyanakkor a tulajdonosváltás nem volt hatással a bank szokásos üzletmenetére, és nem érintette hátrányosan az ügyfeleket – áll a közös közleményben.

A tranzakció zárásának napján megtartott közgyűlésen az új tulajdonos képviselői váltották az eladó delegáltjait. A közgyűlés az igazgatóság külső tagjának választotta dr. Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Nagy Viktóriát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tanácsadóját, Sándorné dr. Kriszt Évát, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorát. A felügyelő bizottság tagjai: Szabó Ferenc, az NFM főosztályvezetője, Smohay Ferenc, az ABT Treuhand csoport üzletágvezetője, dr. Juhász Edit, az NFM miniszteri főtanácsadója, Nagy Adél, az NFM főosztályvezető-helyettese, valamint dr. Garancsi Zsolt és dr. Buzáné dr. Bánhegyi Judit munkavállalói tagok. Az MKB-t elnök-vezérigazgatóként továbbra is Sebők András vezeti.

A kormány jelezte, hogy szeretné a most még masszívan veszteséges MKB-t aktív, jövedelmező bankká átalakítani, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a jelenlegi ügyfélkört meg tudja tartani, sőt bővíteni tudja. Az NFM szerint az eladó által a tranzakció feltételeként végrehajtott tőkerendezés és a rendelkezésre álló magas tőketartalék elegendő arra, hogy az elkövetkező átmeneti időszak esetleges veszteségeit fedezze. A bank legkésőbb 2016-tól már nyereségesen működhet. Ennek megfelelően az új tulajdonos részéről tőkeemelés nem lesz szükséges.

A kormány szándéka szerint az állami tulajdonba került pénzintézet továbbra is univerzális bankként, a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokkal áll majd jelenlegi és leendő ügyfelei rendelkezésére. Az MKB a jövőben nagyobb szerepet kíván vállalni a hazai vállalatok kiszolgálásában, finanszírozásában. Ezzel egyenrangú stratégiai szerepet kap a lakossági üzletág: az ügyfelek a befektetési szolgáltatások és az elektronikus csatornák terén már a közeljövőben találkozhatnak az MKB fejlesztéseivel.

A részletes stratégiai kidolgozása és elfogadása még az év végéig megtörténik.

  • Megosztom