Lezárult a központosítás a KESMA-érdekeltségeknél

Hivatalosan is lezárult a KESMA tulajdonába került médiaérdekeltségek egy vállalatcsoportba szervezése, a hvg.hu beszámolója szerint. A cégcsoport uralkodó tagja a Mediaworks lett, amelynek igazgatóságában is történt változás.

A hvg.hu közlése szerint május 14-ei hatállyal elismert vállalatcsoport uralkodó tagja lett a Mediaworks Hungary Zrt., ez a cégközlöny május 28-ai számából derül ki. A vállalatcsoport alárendelt tagja 28 további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) tulajdonában állnak.

A portál összeállításából az is kiderül, hogy a Mediaworks tulajdonosa április 30-ai hatállyal közvetlenül a KESMA lett, amely addig az Opus Press Zrt-n keresztül birtokolta. A társaság igazgatóságából kikerült Pintér Andrea, helyét Kálmán Erika vette át.

A hvg.hu beszámolója szerint a Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018 végén ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. Bár a lépéssel elképesztő médiakoncentráció jött létre a hazai piacon, a Gazdasági Versenyhivatal mégsem vizsgálta, mivel a kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját.

A cégek februárban tették közzé, hogy uralmi szerződést kötöttek egymással, az ezzel kapcsolatos jogi folyamat mostanra zárult le, és a Mediaworks közzétételével hivatalosan is vállalatcsoporttá alakultak. A hvg.hu írása szerint a GVH ezt sem vizsgálta, az átalakulás ugyanis „versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” – indokolt a hivatal.

Azzal, hogy az érintett cégek egy vállalatcsoportban működnek tovább, lényegében megvalósult a teljes központosítás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Mediaworks gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat, így többek között ott döntenek az összes beszerzésről, egységes lesz az informatikai rendszer, a humánerőforrás-menedzsmentet is összehangolják, illetve központilag határozzák meg a marketing és jogi tevékenységet és kezelik a pénzügyeket. A Mediaworks ügyvezetése képviseletében az uralkodói jogokat Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató, Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes, Kálmán Erika portfólio kezelési vezérigazgató-helyettes és Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes gyakorolják.

  • Megosztom