Lépett a YouTube, 150 ezer videót töröltek

Törölt 150 ezer videót és több mint 270 felhasználói fiókot a YouTube, miután a gyerekeket zaklató különös videók, illetve pedofíliához köthető tartalmak miatt egy sor nagy márka felfüggesztette a videómegosztó platformon futtatott kampányait.

A Google által működtetett szolgáltatás lépéseiről a Vice.com számolt be. Az oldallal közölték, hogy 625 ezer olyan videó alatt kikapcsolták a kommentelési lehetőséget, amelyek a gyerekekre vadászó pedofilok célpontjai lehettek. Emellett közel kétmillió videóból, valamint 50 ezer, családbarátnak beállított YouTube-csatornáról is eltávolították a hirdetéseket.

Ahogyan arról már az mmonline.hu is beszámolt, újabb tiltakozási hullámot indított el a nagy márkák körében az, hogy a YouTube nem megfelelő környezetben helyezte el a reklámjaikat. A hirdetések olyan videók mellett jelentek meg, amelyeken gyerekek láthatók fürdőruhában, vagy fehérneműben. Habár ezek a filmek nem illegálisak – és sokszor maguk a fiatalok töltik fel a videómegosztó oldalra -, odavonzza a pedofilokat is, akik viszont arra használják a kommentelési lehetőséget, hogy illegális módon használják fel ezeket a felvételeket.

Az eset miatt az Adidas, a Mars, a HP, a Diageo, a Cadbury, a Deutsche Bank és a Lidl is felfüggesztette kampányait a YouTube-on. Erről további részleteket itt olvashat.

A gyerekekre ugyanakkor más veszély is leselkedik a videómegosztón, ugyanis az elmúlt hetekben számos beszámoló érkezett családbarátnak beállított, azonban rendkívül furcsa és a gyerekek számára felkavaró videókról, amelyek általuk is ismert hősöket, vagy azokra hasonlító karaktereket mutatnak erőszakos helyzetekben.

A YouTube-tól egyébként már idén tavasszal is elpártolt átmenetileg a hirdetők egy része, akkor szélsőséges tartalmak mellett jelentek meg reklámjaik. Az akkori botránynak ugyanakkor hosszabb távú hatása nem volt a videómegosztóra.

  • Megosztom