Új korszak kezdődött

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai televíziózás, ma 12:30-kor az ország középső részén megszűnt az analóg földfelszíni sugárzás. A lekapcsolás első részében 55 ezer háztartás kapott támogatást, az Antenna Hungária a digitális televíziós és rádiós hálózatainak kiépítésére és a szolgáltatások bevezetésére összesen mintegy 25 milliárd forintos beruházást valósított meg. Folytatás október végén.

 

Összesen 14 megyét érint az analóg földfelszíni sugárzás mai lekapcsolása, amelyet követően Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megye jelentős részében már csak digitálisan foghatók a televíziós adások. Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást.

 

A változás azokat érinti, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látták eddig. Nekik egy megfelelő jelátalakító készülékre – set-top-box – vagy a digitális adások vételére alkalmas tévére van szükségük ahhoz, hogy továbbra is tévézhessenek. A legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet. Jó hír viszont számukra, hogy az eddig 3 helyett hét csatornát érhetnek majd el ingyenesen.

 

 

Sőt, Tóth András, az Antenna Hungária (AH) kommunikációs vezetője a Marketing&Media magazinnak korábban elmondta, hogy a digitális átállás során felszabaduló kapacitások lehetőséget teremtenek arra, hogy újabb ingyenes és fizetős csatornák jelenjenek meg a kínálatban. Az AH egyébként az átállás műszaki megvalósítására mintegy 25 milliárd forintot fordított.

 

2013. július végén a Nielsen Közönségmérés adatai szerint 285 ezer magyar háztartás rendelkezik csak analóg földi vétellel – az összes tévés háztartás 7 százaléka -, ebből 115 ezret érint a lekapcsolás első hulláma. A televízió közönségén belül a digitális földi vétellel rendelkezők aránya a hó végén már meghaladta a csak analóg földi vétellel rendelkezők arányát.

 

A 3 országos földi sugárzású csatorna közönségének átlagosan 21 százaléka rendelkezett csak analóg földi vétellel 2013 júliusában. A vételi platformok szerint igen sokszínű a jelenlegi magyar televíziós piac. 7 százalékra apadt a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya, 10 százalékban pedig a digitális földi a legjobb vételi mód. A családok 35 százalékának analóg kábel, 23 százalékának előfizetéses digitális műhold, míg 25 százalékának digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb vételi lehetőséget.

 

Jelentősen változott július folyamán a televíziónézés összetétele vételi platform szerint. 2013. május-június során a közönségnek még 10 százalékot meghaladó részét tették ki a csak analóg földi vétellel rendelkező nézők, ám július utolsó hetére ez az arány 7 százalék alá csökkent. A digitális földi vétellel rendelkezők közönségaránya ezzel ellentétes irányban változott: a május-júniusban jellemző 5 százalék körüli arányuk július utolsó hetére már közel 9 százalékosra bővült a teljes tévénéző közönségen belül.

 

2013 júliusában a teljes népesség körében 35 százalékos volt a 3 országos földi adó részesedése a teljes tévénézési időből, ugyanakkor a valamely (akár analóg, akár digitális) földi vétellel rendelkezők körében ez az arány elérte a 74 százalékot. Ezen belül a digitális földi vétellel rendelkezők a televíziónézéssel töltött idejük 58 százalékát fordították a 3 országos földi adó nézésére, míg a csak analóg földi vétellel rendelkezők körében ez az arány 89 százalék.

 

2013 júliusában a teljes népesség átlagosan 4 óra 16 percet fordított tévénézésre egy nap. A csak analóg földi vétellel rendelkezők fordították a legtöbb időt naponta televíziózásra, átlagosan 4 óra 36 percet. Valamivel átlag feletti még az előfizetéses digitális műholddal rendelkező, az analóg kábeles, és a digitális földi vétellel rendelkező háztartások napi tévénézési ideje. A legkevesebb időt a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 3 óra 53 percet. 

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közlése szerint a lekapcsolás első lépésében érintett mintegy 220 ezer rászorulóból 55 ezer háztartás kért ingyenesen set-top-boxot, vagy kedvezményt az előfizetéséhez. Számukra a hatóság már beszerelte a berendezéseket és biztosította a támogatást. Az NMHH további egy hónapig még lehetővé teszi a segítség igénylését. Akik nem álltak át 31-ig, azoknak a képernyőjén még öt napig egy üzenet lesz olvasható, ami az átálláshoz szükséges teendőket foglalja össze, illetve informálja az érintetteket arról, hogy hol kaphatnak segítséget.

 

A hatóság szakemberei már megkezdték az október 31-i lekapcsolásban érintett, szociálisan rászoruló háztartások felkeresését is. Eddig 174 ezer rászorulóhoz jutottak el, akik közül 54 ezren már kértek segítséget.

 

A digitális átállás egyébként nem csak a televíziózásban hoz komoly változásokat, hanem a mobiltelefóniában is. A felszabaduló 800 MHz-es frekvenciát ugyanis a mobilszolgáltatásban hasznosíthatják, ami azt eredményezheti, hogy korábban lefedettségi nélküli helyeken is lehet majd mobilnetezni, illetve akár új szolgáltatások is megjelenhetnek.

  • Megosztom