Lehagyta a Huawei az Apple-t

Megelőzte az eladott okostelefonok számát tekintve a Huawei az Apple-t a második negyedévben – derül ki az IDC friss adataiból. A kínai cég ezzel a második helyre jött fel a Samsung mögé a gyártói rangsorban.

A Huawei sikerében meghatározó szerepet játszott a március végén Párizsban bemutatott P20 és P20 Pro, amelyek iránt erős kereslet mutatkozott a második negyedévben. Az IDC előzetes adatai alapján a kínai társaság 54,2 millió okosmobilt adott el az április-júniusi időszakban, ez 40,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A jelentős növekedés hatására a vállalat piaci részesedése már megközelítette a 16 százalékot.

A piacvezető a második negyedévben is a Samsung volt, a dél-koreai cég 71,5 millió okostelefont értékesített, amivel messze felülmúlta riválisait, ugyanakkor ez 10 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben. Az Apple-el 2010 második negyedéve óta először fordult elő, hogy lemaradt az első két hely valamelyikéről a gyártók rangsorában, a vállalat szinte majdnem ugyanannyi mobilt adott el, mint egy évvel korábban.

Az Apple visszaesése ugyanakkor átmeneti lehet, a cég ugyanis szeptember elején mutatja be idei csúcsmodelljeit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a portfólió frissítésnek köszönhetően erős az utolsó hónapok forgalma a társaságnál, többször is előfordult, hogy a negyedik negyedévben a Samsungot is megelőzték. Az IDC szakértői éppen ezért arra számítanak, hogy a hátralévő hónapokban ismét változik majd a piaci erősorrend.

A Samsung a jövő héten mutatja be a Galaxy Note 9-et, ami szintén jelentős lökést adhat a cég forgalmának, így könnyen lehet, hogy a második negyedéves visszaesés csak átmeneti lesz.

A teljes okostelefon piac egyébként zsugorodott az április-júniusi periódusban az IDC előzetes adatai alapján. Globálisan 342 millió készüléket adtak el, ami 1,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb gyártók közül a Xiaomi produkálta a leglátványosabb fejlődést, közel felével tudta növelni értékesítését, ezzel a kínai cég a negyedik helyen zárta a második negyedévet.

  • Megosztom