Szigorúbb szűrés jöhet a netes videóknál

Kedden elfogadták az uniós tagállamok miniszterei azt a javaslatot, amivel arra köteleznék a nagy közösségi oldalakat, mint a Facebook, a Twitter vagy a Youtube, hogy szűrjék az oldalukon megjelenő uszító tartalmakat – írja a 444.hu. Az álhírek és az uszító tartalmak gyors terjedése miatt egyre nagyobb a nyomás a közösségi oldalak üzemeltetőin, hogy amilyen gyorsan csak lehet, töröljék ezeket a posztokat.

 

A javaslatot még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen, de erre jó esély van, mert az ottani képviselők is hasonló intézkedéseket követelnek a közösségi oldalakat működtető cégektől – olvasható a 444.hu-n. Ezek a vállalkozások eddig azzal védekeztek, hogy ezek az intézkedések korlátozhatnák a szólásszabadságot.

 

A javaslat alapján az oldalakon megosztott videókra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint a hagyományos műsorszolgáltatókra, így a tagállaknak nagyobb lenne a mozgásterük, hogy blokkolják azokat a tartalmakat, amelyek megsértik a gyűlöletbeszédre vagy a terrorizmusra vonatkozó szabályokat.

 

A szabályozás jelentős mértékben érinti a Netflixhez hasonló szolgáltatókat is, ugyanis az uniós miniszterek döntése szerint az ott elérhető filmek 30 százalékának európainak kellene lennie. Valamint ezentúl a tagállamok külön díjakat is szedhetnének be a Netflixtől, ha az adott országban vannak előfizetői. Így a cégre Franciaországban akár 26 százalékos adót is kivethetnek a bevételei után – írja összeállításában a 444.hu.


Tags:

  • Megosztom