Láthatók a válságból való kilábalás jegyei

A válság idején az emberek a legkedvezőbb ár-érték arányú termékeket keresték. Megnőtt a vásárlás előtti informálódás szerepe, a marketingüzenetek és a bolti kommunikáció hitelessége egyre fontosabb lesz.

A GfK Shopping Monitor tanulmánya rámutat arra, hogy a tavalyi év második felében már mutatkoztak a válságból való kilábalás jelei. A vásárlók erősödő információigénye lehetőséget jelent a gyártók számára, ám az árak megnövekedett szerepe várhatóan a következő években is megmarad.

A marketingüzeneteket és a bolti kommunikáció hitelességét egyre inkább ellenőrzik a vásárlók. Összehasonlítják a különböző márkák termékeit, hogy kiválasszák a számukra legelőnyösebbet.

Referenciának használják a nem akciós árakat és a kilogrammonkénti árat. Emellett a vásárlók többsége ellenőrzi a termékek szavatosságát, illetve összehasonlítja a pénztárnál kifizetett árat az eladótérben feltüntetett árral.

A GfK Shopping Monitor tanulmánya rámutat, hogy a boltválasztás szempontjai között hátrébb szorultak az áruház minőségére vonatkozó szempontok, például az üzlet kinézete vagy a márkatermékek kínálata, ezzel ellentétben jelentősen megnőtt az akciók és promóciók jelentősége. A vásárlók hajlandók nagyobb távolságokat is megtenni a jobb ajánlatok reményében, a „kedvenc” boltok felé kevésbé lojálisak.

Az élelmiszer- és háztartási vegyiáru-piac másfél éves mélyrepülés után ismét lassú növekedési pályára állt. A tavalyi év egészét tekintve a magyar háztartások 1,4 százalékkal több pénzt hagytak a kiskereskedőknél napi élelmiszerre és háztartási vegyi árura, mint egy évvel korábban.

  • Megosztom