Lassan ébredezik az ingatlanpiac

Erős kereslettel indult 2020 ingatlanpiaca. A felfutó érdeklődés jellemző az év eleji piacra, az idei évben lakást vásárolni szándékozók elkezdik keresni leendő otthonaikat, és egyre aktívabban figyelik a kínálat és az árak alakulását. A megemelkedett kereslet egyelőre még nem realizálódott a tranzakciók számában, januárban a Duna House becslése alapján 9917 adás-vétel bonyolódott a hazai lakáspiacon, amely az előző év első hónapjához képest 8%-os visszaesést jelent.

Az ingatlanárak tekintetében folytatódott az előző éves tendencia, amely az eddig megszokottnál változatosabb képet mutat. Éves összehasonlításban még szinte minden ingatlantípus átlagára emelkedett, egyedül a pesti paneleknél volt minimális visszaesés.

Csökkent a befektetési szándékkal vásárlók aránya a fővárosban és vidéken egyaránt, ezzel szemben tovább nőtt az első lakásvásárlók aránya, ami vidéken elérte a 30 százalékot. Az értékesítési idő, a jelenlegi ingatlanpiacon jellemzően 3-4 hónapos időszakot ölel át, ennyi idő általában szükséges a sikeres tranzakcióhoz. Az eladói és a vevői ügyfélprofil nem mutat kiugró változást az előző hónapokhoz, évhez képest, a legaktívabb korosztály az ingatlanpiacon a 30 és 50 év közöttiek, a fővárosban a vevők között arányuk több mint 50%.

  • Megosztom