Kutatják a reklámok hatásait

Egy új, nagy reklámhatás-kutatást kíván elindítani az idén a Magyar Reklámszövetség – mondta el a Marketing&Media magazinnak adott interjúban Urbán Zsolt, a szervezet elnöke. Megmutatnák a gazdaság szereplőinek, hogyan járulnak hozzá a hirdetések a gazdaság teljesítőképességéhez.

 

– Nemrég mutattátok be a tavalyi reklámköltési adatokat. 174 milliárd – ennyi most a magyar reklámpiac. Kevésnek tűnik, de mennyire az?

 

– A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) 13 éve méri a reklámköltést, minden évben mind pontosabb adatokat szolgáltatva és egyre több releváns szakirányú szövetséget bevonva. Mára elértük, hogy a költési adatok túlnyomó része auditált, és többségüket szakmai szövetségek biztosítják. Ugyanakkor a teljes reklámpiac a jelenleg mértnél lényegesen nagyobb, mert a piac egyes területeit eddig nem tudtuk mérni – itt főleg a BTL-költésekre gondolok. A következő években kísérletet teszünk a trade marketing jellegű és az event jellegű költések felmérésére is. A 174,3 milliárd valóban nem tűnik nagyon soknak, de ahhoz, hogy reálisan láthassuk a költés értékét, az MRSZ az idén egy nagy kutatást kíván útjára indítani, nevezetesen egy reklámhatás-kutatást, amelynek célja, hogy megmutassa a gazdaság szereplői számára, hogy hogyan járul hozzá a reklámköltés a gazdaság teljesítőképességéhez. Azt gondolom, hogy ha ezt sikerül megvalósítani, nagyot lépünk előre a reklámipar gazdasági erejének megismerése és megmutatása érdekében.

 

– Tudjuk, hogy mennyi pénz veszett el 2008-hoz képest? Vagy inkább alkalmazkodjunk az új piaci környezethez? Ez utóbbit egyre több vezetőtől hallani.

 

– Én is azt szoktam tanácsolni, hogy ha lehet, ne arra várjunk, hogy mikor jön vissza a 2008-as időszak, és ne arra várjunk, hogy mikor lesz végre vége a válságnak. Ez már nem válság, ez egy megváltozott gazdasági és piaci helyzet, amelyhez alkalmazkodnunk kell. A válság nemcsak a költéseket rendezte át, hanem a fogyasztási szokásokat is, amely ráadásul 2008 óta csökkenő tendenciát mutat. És hogy semmiképp se unatkozzunk, a médiafogyasztási szokások is hatalmas és folyamatos változásokon mennek keresztül. Ebben az igencsak izgalmakkal teli időszakban a változásokat nem frusztrációként, hanem igazi inspirációként kell megélni, csak ebben az egy esetben valósulhat meg a várt növekedés és bővülés.

 

– Egy ilyen helyzetben átvenni az MRSZ elnöki posztját, nem tűnik egyszerű feladatnak. Mi a legfőbb cél?

 

– Mondhatnám, hogy szeretem a kihívásokat, de emellett azt gondolom, hogy az a szemlélet, amely mára egy az ügyvezetőséggel és az elnökséggel közösen kialakított stratégia formájában is manifesztálódott, jól pozicionálja majd a szövetséget és kedvező hatással lesz az iparágra. Személyes célom, hogy elérjem mind a reklámszövetségen belül, mind a szűken és tágan értelmezett piaci szereplőknél, hogy a szakma számára világossá váljon, hogy a közös problémákra adott megoldást, a kiutakat bárki egyedül is láthatja, de az, hogy valós érték és elmozdulás legyen, csak szakmai összefogással lehetséges. A szövetségen belüli szakmai összefogás nemcsak a tagjaink, hanem a teljes iparág számára valódi értéket tud biztosítani.

 

– A legutolsó, tavalyi reklámkonferencián, amely egy újszerű kezdeményezés volt, úgy tűnt, mintha az érdeklődés hiánya mutatkozna, mintha fáradt lenne az iparág. Mivel lehet feldobni a szakmát?

 

– A jelen piaci körülmények nem indokolják a reklámkonferenciához hasonló nagy ívű események megrendezését, megvannak azok a bejáratott események, amelyek kielégítik ezen igényeket. A reklámszövetség az idén a Reklámhetet megtartva – illetve szakmai partnerekkel együttműködve – kisebb szakmai platformokon a tagság igényeit kielégítve kívánja a szakmát elérni, és értékteremtő szerepét mind jobban megvalósítani. A jelenlegi helyzetben valószínűleg kivitelezhetőbb és a szakma számára is vonzóbb egy kisebb lélegzetvételű, de nagyon határozott tematikájú szakmai esemény, mint egy mindent magában foglaló konferencia.

 

Simon Krisztián

 

Az interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.

  • Megosztom