Különös hír az onlinekasszák kapcsán

Az egészségügyi szolgáltatók közül csak a gyógyszertáraknak kell kiépíteniük az online kapcsolatot a NAV-al a Világgazdaság beszámolója szerint. Ez azért különös, mert a Szinapszis Piackutató felmérése szerint tavaly a lakosság több mint negyede vett igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást, és az adóhatóság szerint a szolgáltatók közül jelentős számban felejtkeznek el a nyugtaadási kötelezettségükről.

 

A NAV-revizorok már több fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, szemész szolgáltatását is igénybe vették, páciensnek adva ki magukat – írja összeállításában a Világgazdaság. Jártak plasztikai sebészeknél is, mert úgy látták: a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak.

 

A magánrendelők, a magánfogászatok és -klinikák az idén is az adóhatóság kiemelt figyelmére számíthatnak. Különösen, hogy az ellenőrzések során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a „bizonylatkiállítási morál” az adóhatóság munkaidején kívül határozottan gyengül. A hónap végén pedig szintén gyakoribb a bevétel eltitkolása.

 

Jóllehet a kormány célja az online kasszarendszer bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, az egészségügyi szolgáltatók közül ilyesmi éppen a patikákban fordulhat elő a legkevésbé. Már csak azért is, mert a tb-támogatott orvosságok árát például csak szigorú elszámolás után kapja meg a gyógyszertár az egészségbiztosítótól. Az online kasszáról szóló rendelet mégis a gyógyszertárakat jelöli meg első helyen, mint amelyek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek – derül ki a Világgazdaság beszámolójából.

 

Mint Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunknak elmondta, 350-400 patikában nagyjából kilencszáz pénztárgépet kell lecserélniük, és ehhez biztosan igénybe veszik majd a kasszánként igényelhető 50 ezer forintos támogatást.

  • Megosztom