Különleges projektben a Google és a Lenovo

Összefogott a Google és a Lenovo, az együttműködés eredménye egy 3 dimenzióban látó okostelefon lett. Az új készülék várhatóan az év közepén kerül piacra, kevesebb, mint 500 dollárba kerül majd, és játékra, vagy akár egy szoba virtuális berendezéséhez is használhatjuk majd.

 

Hamarosan piacra kerülhet a Google Project Tango kezdeményezésének első konkrét eredménye, a cég és a Lenovo ugyanis a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en bejelentette, hogy az év közepén piacra dobnak egy okostelefont, amit felszerelnek ezzel a technológiával. A megoldás lényege, hogy a készülék képes lesz 3 dimenzióban látni, vagyis meg tudja mérni például egy szoba belmagasságát. Ehhez mindössze annyit kell majd tenni, hogy a kamerát fel-le mozgatva a kijelzőn megérintünk néhány pontot.

 

Ez a funkció persze egy különleges mérőműszernél sokkal több felhasználási lehetőséget rejt. A CES-en tartott bemutatón például egy valódi dohányzóasztalon virtuális Jenga játékot játszottak a tesztkészülékek segítségével, de azt is bemutatták, hogy egy virtuális kisállat hogyan reagál a valódi világ tárgyaira. Egy másik alkalmazás pedig egy valóban hasznos alkalmazási lehetőséget vetett fel: a telefon méréseire támaszkodva akár be is rendezhetünk egy szobát virtuálisan, így hamar kiderül, hogy elfér-e benne a kiszemelt kanapé vagy szekrénysor.

 

A további lehetőségek feltárására természetesen számos alkalmazás-ötletre van szükség, a Google és a Lenovo ennek érdekében is elindított egy programot, amelyre február 15-ig lehet ötletekkel jelentkezni, és a legígéretesebb elképzeléseket bemutató fejlesztők támogatást is kapnak majd az applikációk elkészítéséhez.

 

Magáról az új telefonról egyelőre kevés információt közöltek. Várhatón az év közepén kerül az üzletekben, 6,5 colnál kisebb kijelzőt kap, és az ára nem éri el az 500 dollárt. A Google és a Lenovo együttműködésében megvalósuló okosmobilt világszerte forgalmazzák majd.

  • Megosztom