Különleges élményt ígér az Aquincumi Múzeum

Római kori lakóház-rekonstrukcióval, a múltba látó kronoszkóppal, virtuális élménytérrel és sok egyéb elemmel bővült az Aquincumi Múzeum. A fejlesztés a Pannonia Provincia Programnak köszönhetően valósult meg.

Az Aquincumi Múzeum első épületét 1894-ben adták át, azóta több millió látogató ismerkedhetett meg a provincia fővárosának életével – derül ki az MTI tudósításából. A 2009-ben kezdődött fejlesztési programot az Európai Unió 300 millió, a Fővárosi Önkormányzat 33 millió forinttal támogatta. A célkitűzés olyan, a látogatókat vonzó turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése volt, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a látogatószám növeléséhez; a megvalósult beruházás ezt elérte, sőt, messze túl is mutat ezen.

A beruházás során mintegy 2 hektárral bővült a látogatók által bejárható terület és 600 négyzetméterrel a múzeumi tér. Új bejárati egység épült parkolóval és kerékpár-tárolóval, korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztató jött létre, megvalósult az akadálymentesítés, és modern látogatóirányításai rendszert építettek ki – olvasható az MTI beszámolójában.

Felépült egy római lakóépület – az úgynevezett festő háza – rekonstrukciója, melybe belépve a közönség egy ókori család otthonában érezheti magát, a kronoszkópba nézve pedig számítógéppel rekonstruált, háromdimenziós képen elevenedik meg az egykori város. Az újabb kiállítási épület pinceszintjén virtuális élményteret hoztak létre, melyben az ókori római életmódot bemutató számítógépes játékok várják a fiatalokat. A kisebbek a játszószobában próbálhatnak ki számos római játékot, míg a mitológiai játszótér elsősorban csoportok és családok számára készült.

A bejárati egység részeként épült meg az egykori városfal mellett az új kőtár, amely eddig be nem mutatott műtárgyakkal bővíti a múzeum anyagát. Az új élményelemek június 19-től tesztüzemben működnek, majd július 1-jétől teljes üzemben várják a látogatókat.

  • Megosztom