Különleges fesztivál Magyarországon

Hagyományteremtő céllal, Homokszobor Fesztivált szerveznek idén a pest megyei Tinnyén. A Guinness-rekorder szobrászművész, Monostori Ferenc ötlete alapján a múlt évben, saját erőből már létrejött a településen a négy világvallásról készített alkotásokból álló, ingyenesen látogatható kiállítás, amelynek országszerte nagy híre lett és több mint ötezer ember jött el azt megnézni. A sikeren felbuzdulva 2019-ben már egy 6+1 szoborból álló bemutatót szeretnének tartani, ami köré családoknak szóló programokkal színesített, nyári zenei fesztivált álmodott meg a művész és csapata.

„Külföldön óriási érdeklődés övezi a homokszobrászati kiállításokat. Chilétől, Németországon át Ausztráliáig én is számtalan helyre eljutottam, kiállítottam, és világszerte azt láttam, hogy ezek a szobrok utat találnak az emberekhez, mosolyt csalnak az arcukra és élvezettel fotózkodnak velük. Hatalmas öröm azt látni, hogy, amit csinálok, azt ennyire magáénak érzi mindenki korra, nemre, felekezetre, iskolai végzettségre tekintet nélkül itthon is, külföldön is. Pont, ezért gondolom azt, hogy Magyarországon, és ezen belül szűkebb pátriámban, Tinnyén ideje volna állandó kereteket adni a homokszobrászati alkotásoknak” – mondta Monostori Ferenc.

A fesztivál szervezése nagy erőkkel elindult a napokban. Monostoriék a közösségi támogatás erejében bízva kampányt is indítottak az Indiegogo oldalon. A cél, hogy összegyűjtsenek 14.000 dollárt, amelyből a 6+1 szobor létrehozásán – egy szoborhoz minimum 15-20 m3 homokra van szükség – túl megvalósítanák a régóta dédelgetett tervüket, a kiállítást kísérő fesztivált is, hogy a szobrok élvezete mellett több napos családi programként is látogatható legyen a rendezvény.

Azt, hogy Kossuth, Konfuciusz, Jézus és még számtalan híres figura megépítése után idén kiket öntene homokba, arról Monostori Ferenc még egy darabig nem szeretné fellebbenteni a fátylat. Annyit árult el csak, hogy lesz meglepetés bőven, de addig is tervez, végzi az előkészületeket, várja a felajánlásokat, hogy mielőbb elindulhasson a munka látványos része, és kinőjenek a földből az új homokóriások.

  • Megosztom