Fontos ügyekről döntött a Médiatanács

Bár nem is a magyar joghatóság alá tartozik az RTL 2, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mégis eljárást indíttatna a kereskedelmi adón futó Való Világ 7 miatt. Mint néhány napja már megírtuk, az NMHH-nál nézik a VV7-et és számolják a benne látható káromkodásokat és a szexet is. A testület emellett azonnali forgatási támogatást nyújtó pályázati felhívásról és körzeti rádiós ügyekről is határozott. A Tilos, a Gazdasági Rádió és a Klasszik ideiglenes frekvenciaengedélyt kapott.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Való Világ 7 egyik decemberi epizódismétlése miatt hatósági eljárást indít, mert a televízió a műsorszámot a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták miatt nem a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, hanem csupán a – román törvények szerinti – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott, AP jelölésű kategóriába, és azt a megengedett 21 és hajnali 5 óra közti idősáv ellenére a déli órákban tette közzé.

“A műsorszámot a romániai illetőségű Cable Channels SA által működtetett RTL 2 csatornán vetítik Magyarországon. A hazai hatóság azonban csak szigorú feltételek megléte esetén járhat el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben: így teljesülnie kell, hogy a szolgáltató uniós tagállamban letelepedett cég legyen, a médiaszolgáltatás Magyarország területére irányuljon, valamint hogy a kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan sértse meg vagy a korhatár-besorolási, vagy a gyűlöletkeltés tilalmára, vagy éppen a kiskorúakra fokozottan káros, bizonyos pornográf vagy erőszakos tartalmak tilalmára vonatkozó törvényi előírásokat” – áll az NMHH közleményében. (Az mmonline.hu egyébként úgy tudja, hogy az RTL 2 egyébként nem román, hanem luxemburgi joghatóság alá tartozik – megj. A szerk.)

Az NMHH folyamatosan felügyeli a gyermekvédelmi rendelkezések érvényesülését a Való Világ 7 valóságshow-ban, amelyről heti rendszerességgel tesz közzé adatokat. A hatósági ellenőrzés során megállapították, hogy a szolgáltató a december 17-ei adásában vélhetően súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. “Ilyen esetben a Médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelv szó szerinti átvétele” – írja az NMHH. Az eheti ülésen meghozott határozat szerint a Médiatanács ennek megfelelően indítja el a hatósági eljárást, amelyről értesíti a romániai médiaszolgáltatót. Amennyiben bebizonyosodik a jogsértés, és emellett az első eset mellett egy éven belül további két hasonló esetre is fény derül, akkor a harmadik alkalommal a Médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt fog kezdeményezni az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával. Ezzel egy időben értesíti a televíziót és a Bizottságot arról, hogy a megegyezés elmaradása esetén és további jogsértés regisztrálásakor kötelezni fogja a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére.

Ha a Médiatanács valóban kénytelen lesz majd jogkövetkezményt tartalmazó határozatot hozni, az ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottság pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a Médiatanácsot. A Médiatanács eddig egy alkalommal lépett fel külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval szemben, amikor értesítette a brit médiahatóságot, az OFCOM-ot a joghatósága alá tartozó Viasat szolgáltató Éden hotel műsoránál tapasztalt túl enyhe korhatár-besorolásról, a brit hatóság jelentése szerint azonban a kifogásolt műsorszám nem veszélyeztette súlyosan a kiskorúakat – állítja a Médiatanács közleménye.

Filmes pályázattal és körzeti rádiókkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy jóváhagyta az Escher Károly-pályázat idei, 20 millió forintos keretösszegét, amely előre nem tervezhető magyar vonatkozású, kiemelten fontos történelmi, kulturális vagy társadalompolitikai események azonnali helyszíni forgatásainak támogatására használható fel úgy, hogy a forgatási nyersanyag felhasználásával kulturális értéket hordozó dokumentumfilmek vagy ismeretterjesztő filmek készüljenek. A jelentkezéseket a felhívás megjelenésétől folyamatosan várják a keretösszeg kimerüléséig, amelyeket a korábbi évekhez hasonlóan hetente bírál el a testület. Pályázónként legfeljebb 2 millió forint támogatás nyerhető el. A Magyar Média Mecenatúra program részeként keretében meghirdetett pályázaton az elmúlt két évben 15 esemény forgatását támogatta a Médiatanács.

Ideiglenes frekvencián a Tilos, a Gazdasági és Klasszik Rádió

A Médiatanács határozott arról is, hogy ideiglenes hatósági szerződést köt három budapesti körzeti frekvencia jelenlegi hasznosítóival: a Tilos Rádiót a 90,3 MHz-en működtető Tilos Kulturális Alapítvánnyal, a Gazdasági Rádiót a 105,8 MHz-en üzemeltető MŰSOR-HANG Műsorszolgáltató Zrt.-vel és a Klasszik Rádiót a 92,1 MHz-en sugárzó Aeriel Rádió Műsorszóró Kft.-vel tekintettel arra, hogy eddigi szerződéseik lejártak, és a frekvenciák hasznosítására kiírt új pályázati eljárások még folyamatban vannak.

A Médiatanács döntött arról, hogy a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti rádiós pályázati eljárásban hiánypótlásra szólítja fel az egyetlen jelentkezőt, a frekvenciát jelenleg is üzemeltető EURÓPA RÁDIÓ Nonprofit Közhasznú Kft.-t. A Médiatanács 80 ezer forint bírságot szabott ki a Mária Rádió Mór 92,9 MHz közösségi rádió médiaszolgáltatójára, mert a hatósági ellenőrzések során bebizonyosodott, hogy a szerződésében vállaltakhoz képest kevesebb szöveges tartalmat, több ismétlést adott közre, valamint alulteljesítette a magyar zene heti arányára a törvényben előírt 50 százalékos követelményt is.

 

  • Megosztom