Kriptovalutát hozott létre a Futuraqua Nyrt.

Önállóan forgalomképes blokkláncalapú kriptovalutát hozott létre a víz világpiaci kereskedelmére alapozva a pécsi Futuraqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt.

 

A watereum (wrm) elnevezésű kriptovalutából 10 milliárd digitális utalványt (token) generáltak. A cég az önállóan forgalomképes token különlegességének nevezi, hogy az vagyoni értékű jogot tartalmaz. Egy egységnyi watereum felhasználásával egy liter ivóvíz vásárolható a Futuraqua Nyrt.-től. A társaság távlati célja a most létrehozott blokkláncalapú vízkitermelési kvóták közösségi értékesítésének lehetővé tétele a tokenértékesítéssel.

A digitális utalványokat többlépcsős értékesítési rendszerben kínálják majd eladásra, azokat hagyományos fizetőeszközökért cserébe lehet megvásárolni. Elsőként befektetőik és részvényeseik számára lesz hozzáférhető, majd a külső befektetőknek ajánlják ki a tokeneket. A digitális utalványok áráról még nem döntött a Futuraqua igazgatósága – mondta el Fodor István, a társaság elnöke. Hozzátette: a kibocsátott 10 milliárd darab token ivóvízfedezete a Futuraqua által idén 70 millió forintért megvásárolt Szekszárdon található vízbázis lesz.
Aa vízműtelepen hét vízkút található, ezek közül kettő mélyfúrású kút, összesített vízhozamuk 2850 liter percenként.

Fodor István elmondta: társaságuk az ivóvizet – más nyersanyagokhoz hasonlóan – elsősorban befektetési céllal értékesíti, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a vízmennyiség átvételére.

  • Megosztom