Közel 10 százalékos bővülés a digitális reklámpiacon

A múlt év harmadik negyedéve 9,4 százalékos növekedést hozott az egy évvel korábbihoz képest a hazai digitális reklámbevételben az IAB Hungary NORI indexe alapján.

Az eredmények 24 médiatulajdonos és sales house bevallása alapján több mint 300 weboldal értékesítési számait összesítik. Az IAB NORI 2017 Q3 riportjának összesített adata három nagy hirdetési termékből áll össze, amelyek egyenként is jelentős elmozdulásokat mutatnak.

A display hirdetések tovább bővültek és 2016 Q3-hoz képest 8%-os növekedést értek el. A moderáltabb növekedés a harmadik negyedév szokásosan magas bázisában kereshető.

A mobilfelületek bevételnövekedése nem állt meg, az előző két negyedévhez képest ugyan kisebb mértékben, de még így kimagasló, 34%-os emelkedést értek el. Az email eszközök kihasználtsága csökken, immár negyedévek óta esik vissza, így volt ez 2017 harmadik negyedévében, amikor 30% csökkenést mutattak, ugyanakkor ez a terület már korábban is a három mért kategória közül a legkisebb volt.

Amióta a NORI adatokat közöl (vagyis 2010 óta), minden évben az egyik legerősebb időszak volt a harmadik negyedév, éppen ezért tanulságos megnézni ennek a bővülését évről évre. Megállapítható, hogy az egyre magasabb bázis mellett is a 2017 évi növekedés az egyik legerősebb volt, így továbbra is növekvő piacon dolgoznak a digitális média szereplői.

  • Megosztom