Könyvpiac: így kerülnék el a katasztrófát

Az államnak kellene felvásárolnia az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) javaslata szerint. A szervezet vezetői tegnap egyeztettek a kultúráért felelős államtitkárság képviselőivel a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről. A múlt hét végén a Central Csoport jelezte, hogy közreműködnének az Alexandra értékesítési hálózatának fenntartásában.

 

Az MKKE vezetői és szakértői hétfőn délután folytattak megbeszélést a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről. A tárgyaláson jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, az MKKE részéről pedig többek között Kocsis András Sándor elnök és Keresztury Tibor igazgató – idézi az MTI az MKKE Elnökségének közleményét. Az egyeztetésen az egyesülés elnöke tájékoztatást adott az elmúlt napokban kialakult, a Könyvbazár Kft. fizetésképtelenségéből adódó súlyos helyzetről.

 

Az MKKE vezetői egy javaslatot is megfogalmaztak: mivel az állam a követelések behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem 400 beszállító, ezért indítványozták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit. Fontos szempontként vetődött fel továbbá, hogy az egyesülés vezetői nem tartanák célszerűnek és kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvszakma piaci folyamataiban.

 

Závogyán Magdolna az MKKE tájékoztatása szerint elmondta, hogy a kulturális kormányzat partner abban, hogy a kialakult helyzetre megoldás szülessen. Ezzel kapcsolatosan tájékoztatást adott arról, hogy a tárcák között többféle megoldásról is egyeztetések folynak, és nem zárkózott el az MKKE által felvetett követelés-felvásárlási konstrukció megvalósításától sem. Az elkövetkezendő napokban a tárca gazdasági szakértői vizsgálják az optimális megoldást. Závogyán Magdolna álláspontja szerint az egyesülés javaslataira két hét múlva várható kormányzati válasz.

 

Az MKKE korábbi tájékoztatása szerint a Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.

 

A Central Csoport a múlt hét végén jelentette be, hogy közreműködnének az Alexandra értékesítési hálózatának fenntartásában és megújításában. A cég által kiadott közlemény szerint egy elhúzódó válság legnagyobb veszélye, hogy öt-tízmilliárdnyi fogyasztói árukészlet zúdul a kiadókra, annak szállítási és raktározási költségeivel együtt. Ennek következtében drasztikus leárazási hullám indulhat be, ami évekre tönkreteheti a rendszerváltás óta négy nagyobb válságot is megélt magyar könyvszakmát.

  • Megosztom