Kiva, kata: változások az adóknál

Könnyítenek a kivával kapcsolatos szabályokon, mert nagyon kevesen választották. Ezzel párhuzamosan bővül a katát választhatók köre.

Csak 10 ezren választották első évben a kisvállalkozói adót, ezért a kormány változtatni fog rajta – tudta meg az MTI. Az újdonságot az jelenti, hogy év közben is választható lesz, és változik a szocho-kedvezmény érvényesíthetősége is.

A nemzetgazdasági tárca könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás és rövid volt a mérlegelési idő. A megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán.

A kormány ezért kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben év közben is választható lesz a kiva, emellett a 25 év alatti, 55 év feletti és szakképzetlen munkavállalók után is érvényesíthető lesz a szocho-kedvezmény.
A kivával ellentétben, a kisadózók tételes adója iránt folyamatosan nő az érdeklődés, már 50 ezren választották az új adózási formát. A katát a kormány javaslata szerint a jövőben biztosítási ügynökök is választhatják.

  • Megosztom