Kiszállt az IKO-ból és az Atmediából is Rákosi

Eladta az IKO Holdingban lévő 49 százalékos és az Atmediában lévő 32,67 százalékos részesedését is a Rákosi Tamás tulajdonában lévő luxemburgi székhelyű Mangusta Invest SA. Az ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon zárultak, az értékesített üzletrészek a Hunmedia Befektetési Zrt. tulajdonába kerültek. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete Vaszily Miklóst bízta meg az anyavállalattal együtt hat cégből álló holdingvállalat irányításával.

A bicskei telephelyű, idén március végén alapított, ötmillió forintos jegyzett tőkéjű Hunmédia Befektetési Zrt. pénzügyi befektetőként majdnem a felét megszerezte a TV2 Csoport legfőbb műsorgyártó partnerének, illetve közel harmadát a televíziós- és online reklámpiac egyik legnagyobb szereplőjének. A Hunmedia az üzletrészek felértékelését követően, a piacon elfogadott áron és feltételekkel szerzett tulajdont a társaságokban, a hivatalos tájékoztatásból az nem derült ki, hogy mekkora volt a vételár.

Az IKO médiacsoport a magyarországi televíziós piac egyik meghatározó szereplője. A hozzá tartozó cégek teljes körű szolgáltatást nyújtanak a műsorgyártástól a kábeltelevíziók fejlesztésén át a televíziós személyiségek hírnevének építéséig. Az IKO-csoport anyacége és vagyonkezelője az IKO Holding Kft., amelyben a legnagyobb tulajdonrészt a Rákosi Tamás producer érdekeltségébe tartozó, Luxemburgban bejegyzett Mangusta Invest SA birtokolta. A külföldi társaság üzletrésze és az IKO márkanév kizárólagos magyarországi használata együttesen került a Hunmédia Befektetési Zrt.-hez, míg a nemzetközi piacokon az IKO névhasználatra továbbra is Rákosi Tamás jogosult. Az IKO Holding Kft. tulajdonosi testülete, a csoport ügyvezetőjének Vaszily Miklóst, a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnökét kérte fel.

„Az IKO Holding az egyik legsikeresebb médiacsoport Magyarországon, büszke vagyok arra, hogy a nevemhez köthető vállalat az elmúlt 20 évben a műsorgyártás, kábeltelevíziós szolgáltatások terén is meghatározó szereplője volt a magyarországi televíziós piacnak” – mondta az ügylet kapcsán Rákosi Tamás. „A társaságban lévő többségi részesedésemet már korábban eladtam, üzlettársaimnak akkor arra vállaltam garanciát, hogy a holdingban maradt kisebbségi tulajdonrészemet további három évig nem értékesítem. A lehetőség tehát most nyílt meg számomra és a csomag részeként az Atmedia Kft.-ben lévő érdekeltségemet is értékesítettem. Úgy érzem, hogy a felek ebben a konstrukcióban kölcsönösen jó üzletet kötöttek” – hangsúlyozta Rákosi. „Természetesen továbbra is aktív maradok a magyar piacon, konkrét terveim is vannak, de ezekről majd később”- tette hozzá az üzletember.

Az adásvételi ügyletek a vételár megfizetésével a mai napon lezárultak, így a Rákosi Tamás tulajdonában lévő Mangusta SA befolyása megszűnt az érintett társaságok felett. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit üzleti titokként kezelik, arról a későbbiekben sem adnak tájékoztatást.

  • Megosztom