Királyi megoldást választottak a britek

Királyi pátens intézkedne a brit sajtó etikai normáinak jövőbeni szabályozásáról a három legnagyobb brit politikai párt többhavi egyezkedés után hétfőre megszületett megállapodása alapján.

A konzervatívok számára fontos volt – és ezt sikerült is elérni -, hogy az új szabályozás ne öltse külön sajtótörvény formáját, mert az “veszélyes lehetőséget” teremtene a politikusok beavatkozására a sajtó tevékenységébe – írja tudósításában az MTI. Az uralkodó elé jóváhagyásra beterjesztendő 22 oldalas királyi okmánynak lesz törvényi háttere, de az nem intézkedik külön arról, hogy a sajtó mit tehet vagy mit nem tehet, viszont biztosítékot tartalmaz arra, hogy a politikusok a jövőben nem piszkálhatnak bele a sajtószabályozásról most kidolgozott pátens tartalmába – jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök.

 

A megállapodás kétharmados többséggel meghozott parlamenti döntéshez köti a szabályozási alapokmány bármiféle módosítását. Cameron szerint “kemény, de független önszabályozó rendszer” jön létre, amely jól szolgálja majd a sajtó által elkövetett etikai visszaélések áldozatainak érdekeit.

 

Az egyelőre tervezet formáját öltő elképzeléscsomag részeként a majdani új, független szabályozó testület súlyos sajtóetikai kihágás esetén az éves üzleti forgalom 1 százalékáig, de legfeljebb egymillió fontig (355 millió forintig) terjedő bírságot róhat ki, és bocsánatkérésre kötelezheti a vétkesnek talált sajtótermék vagy médiatársaság tulajdonosát. A szabályozásról intézkedő királyi pátens a kiadóvállalatokat újságok és magazinok terjesztőiként, illetve “hírjellegű tartalmakat közlő” internetes honlapokként határozza meg.

 

Az egyelőre tisztázásra vár, hogy a szabályozás más internetes tartalomközlőkre miként vonatkozik majd, de a brit miniszterelnöki hivatal egyik illetékese hétfőn a BBC-nek kijelentette, hogy az új rendszer a blogokra például nem terjed ki – derül ki az MTI beszámolójából.

  • Megosztom