Király Gáborra klikkeltek legtöbben

A foci-Eb végeztével a Klikkmánia keresőmarketing-ügynökség megvizsgálta, hogy hogyan befolyásolta a torna az internetes kereséseket. A kutatás az Eb alatti trendeket hasonlította össze az egy-egy napi keresési csúcsok alapján.

Az elmúlt évben az adott ország válogatott játékosaira való összes keresés alapján felállított sorrend szerint a legtöbbet Portugáliára (9,26 millió átlagos keresés havonta), Spanyolországra (3,31 millió), Angliára (2,75), Franciaországra (2,27), Németországra (2,22), Belgiumra (1,56), Walesre (1,42), Svédországra (1,24), Olaszországra (0,74) és Lengyelországra kerestek (0,72).

A portugáloknál Cristiano Ronaldóra az elmúlt 12 hónapban havonta átlagosan több mint hatmillió keresés volt. Az Eb idején is a portugál csapatkapitány bizonyult a legnépszerűbb játékosnak a Klikkmánia elemzése alapján, őt követi a francia Antoine Griezmann, a harmadik helyet Gareth Bale foglalja el, a negyedik Mario Gomez, a német válogatott játékosa, az ötödik legtöbbet keresett európai labdarúgó pedig a svéd Zlatan Ibrahimovic.

A csapatokkal kapcsolatos keresési trendeket nézve elmondható, hogy folyamatosan nőtt az érdeklődés az egyes válogatottak iránt. A legnépszerűbb csapat a torna ideje alatt a bajnok portugál válogatott, amelyet a németek, az olaszok, az angolok és a franciák követnek. A mérkőzések idején egy adott csapat iránti érdeklődés mindig növekszik, viszont a kiesés után elenyésző a keresések száma, amit jól példáz az angol, majd az olasz válogatott szereplése utáni minimális keresési átlag.

A legnépszerűbb magyar játékos a tornát megelőző egy évben a Google keresések havi átlaga alapján Dzsudzsák Balázs (9900 keresés), akit Király Gábor (6600), Gera Zoltán (4400), Szalai Ádám (4400) és Kleinheisler László (3600) követ. A 2016-os Eb alatt ez a sorrend átalakult: a sort Király Gábor vezeti, aki a szürke mackónadrágjával és nagy védéseivel egész Európa szívébe belopta magát. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a bajnokság ideje alatt a második legkeresettebb játékos volt, akit Nagy Ádám követ, akire az első és az utolsó mérkőzés ideje alatt kerestek kiemelkedő számban. Gera Zoltán a 2016-os Eb utolsó csoportmérkőzésén rúgott góljával kiérdemelte a bajnokság legszebb gólját, valamint a meccs utáni időszakban Király Gábor után az ő nevére kerestek a legtöbbet, ezáltal a június 22-t követő néhány napban ő számított a második legkeresettebb magyar játékosnak.

Bernd Storck szakmai sikerét alátámasztja, hogy a Klikkmánia elemzése alapján a hatodik legnépszerűbb edzőnek számított európai viszonylatban a legsikeresebb magyar meccsek időszakában. A torna ideje alatt olyan nagy nevek mellett szerepelt, mint az olaszok edzője, Antonio Conte, akire a legtöbbet kerestek. A második legtöbb keresés Roy Hodgson nevére érkezett, a harmadik helyet Didier Deschamps foglalja el, akit Fernando Santos és Joachim Löw után a magyar csapat edzője követ.

  • Megosztom