Kimenne a TV2

Főcsatornája külföldre vitelét fontolgatja a TV2 a hvg.hu írása szerint, a médiacég ezzel megszabadulna a hazai médiaszabályozás szigorától. A hírportál szerint a kábelcégektől remélt programdíj elmaradása állhat a döntés mögött. Az RTL Klubnál egyelőre nem terveznek hasonló lépést.

 

 

 

Ha nem enyhülnek a közeljövőben kereskedelmi tévéket sújtó szabályok, akkor a TV2 fontolóra veszi, hogy kivonul és egy másik országból sugározza a műsorait – írja összeállításában a hvg.hu. A portál piaci forrásból úgy tudja, a februárban magyar tulajdonba került tévétársaság ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződéseiben meglebegtette: nem zárható ki, hogy a közeljövőben más ország joghatósága alá vonul, és ebben az esetben fel lehet mondani, illetve újra kell írni a terjesztési szerződéseket.

 

A hvg.hu-nak a társaság elismerte, hogy valóban bekerült ez a lehetőség a szerződésekbe. „A TV2-csoport jelenleg több alternatíván is dolgozik a jövő évi működésre vonatkozóan. Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást” – idézi a hírportál a médiacég közlését. Ha ez valóban megtörténik, új kihívás elé kerül a médiaszabályozást szinte hónapról hónapra módosító kormány, amely a különféle bevételeitől is eleshet – miközben a kabinet bevallottan segíteni akarna a magyar tulajdonba lévő társaságnak.

 

Bár a tévét a hvg.hu összeállítása szerint kiemelten kezelik az utóbbi időben az állami cégek és a kormány, a kormánypárti politikusok által bevallottan RTL-t célzó jogi intézkedések nem kerülték el a TV2-t sem. Ennek elsősorban az az oka, hogy a 2010-ben elfogadott új magyar médiatörvény kiemelten kezeli a két tévétársaságot. Mivel a közönségarányuk meghaladja a 15 százalékot, ezért mindkettő jelentős befolyásoló erejű médiának számít a törvény szerint, így rájuk különleges szabályok vonatkoznak. Híradót kell sugározniuk, bizonyos esetekben feliratozniuk kell az idegen nyelvű filmjeiket, illetve a legfontosabb: egy szeptemberben megalkotott szabály szerint továbbra sem szedhetnek pénzt a kábelszolgáltatóktól a két főcsatornájuk után, amihez pedig komoly reményeket fűztek a cégek.

 

A magyar médiahatóság nehezebben tudja utolérni a külföldről sugárzó médiaszolgáltatókat, hiszen nem tartoznak az ellenőrzése alá. Így nehezebben tudja büntetni ezeket a tévéket, ha megsértik a médiatörvény előírásait (például, ha nem figyelnek a magyarországi korhatár-besorolásra). A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tehet ugyan kísérletet arra, hogy bebizonyítsa, csak azért mentek külföldre, hogy a szigorúbb magyar szabályokat megkerüljék, kérheti az adott ország médiahatóságának segítségét, ám a hvg.hu által megkeresett médiajogász szerint nem sok eszköze van az NMHH-nak, hogy a bírságokat kivesse és behajtsa.

 

A külföldről történő műsorszolgáltatás persze nem új a magyar tévés piacon. Az RTL Csoport kábelcsatornái eddig például Romániában voltak bejegyezve, január elsejétől pedig átviszik őket Luxemburgba. Az mmonline.hu érdeklődött az RTL-nél, hogy tervezik-e a főcsatorna, az RTL Klub külföldre vitelét, Kolosi Péter a médiacég programigazgatója megkeresésünkre azt közölte, hogy nincs ilyen tervük.

  • Megosztom