Kimagasló a vizes vébé hatása az országimázsra

A vizes világbajnokság hatása kimagaslóan jó hatással volt Magyarország imázsára, a külföldi turisták elégedettek az országgal. Nőtt az átlagos tartózkodási idő és megjelentek a sport-, valamint az üzleti turisták is. Nagy kérdés, hogy ez a 130 milliárd forintba kerülő esemény a rendezvényt követően milyen hatással lesz a turisztikára, az országimázsra. A vizes vébé összege sokszorosa a Forma–1-nek, amellyel kapcsolatban szintén folyamatosan felmerül, hogy milyen formában hozza vissza a bekerülési költségét.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden a Duna Arénában elmondta, hogy az MTÜ kutatást készített külföldi turisták személyes megkérdezésével Budapesten és Balatonfüreden a FINA-vb magyar turizmusra gyakorolt hatásairól. A külföldi turisták rendkívül jó benyomásokkal térnek haza Magyarországról: a megkérdezettek kétharmada biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat, 98 százaléka nyitott a visszatérésre, és ötből négyen azt mondták, ajánlják majd ismerőseiknek Magyarországot.

Guller Zoltán elmondta: az ország remekül vizsgázott nem csak a világverseny rendezőjeként, hanem vendéglátóként és úti célként is az elmúlt hetekben. A vizes vb megrendezésével olyan új vendégkört is sikerült az országba csábítani, akik egyébként nem látogattak volna el az országba.

Az előzetes várakozások szerint ezzel milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a versenynek köszönhetően. Ráadásul az esemény miatt érkezők négyszer annyi időt töltöttek az országban, mint a máskor idelátogatók: az átlagos tartózkodási idő 9 nap volt, szemben a szokásos 2,4 nappal. A nagy nézettségű, magas presztízsű sportesemények látogatóival a fizetőképes, hosszabb tartózkodást is megengedő turistákat lehet megnyerni, ami az MTÜ egyik kiemelt stratégiai célja.

A felmérés szerint a külföldiek felénél pozitívan változott a Magyarországról kialakult kép, elégedettségük az országgal tízes skálán 8,73 pont lett. Az infrastruktúrával – közlekedés, szállás, tisztaság – való elégedettség is magas lett, minden vizsgált érték 8 feletti lett a 10-es skálán.

A legkedvezőbb fordulat a biztonság érzékelésében volt, 57 százaléknak változott pozitívan a véleménye, és tízes skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot.

Az idelátogatók jellemzően fiatal diplomások, közel felük a 18–29 éves korosztályba tartozott, 62 százalékuk szállodában lakott. A július 14–30. közötti vizes világbajnokság versenyeit csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen.

Ugyanakkor kérdés, hogy ez az egyszeri rendezvény, amely 130 milliárd forintba került, valóban megtérül-e. Ekkora rendezvény eddig még nem volt Magyarországon, és mint ahogy a Forma–1-nél is bizonytalan, hogy behozza-e a bekerülési költségét, a vizes világbajnokság esetén sem lehet biztosat tudni arról, hogy mekkora jövőbeli hatása lesz az eseménynek, és behozza-e a bekerülési költségét.

  • Megosztom