Kihívások és kedvenc kampányok – vallottak a hazai marketingvezetők

A Marketing&Media magazin marketingvezetőket kérdezett az idei kedvenc kampányukról, arról, hogy mi jelent számukra kihívást és vannak-e olyan marketingeszközök, amiket túl- vagy alulértékeltnek tartanak. Sokan említették kihívásként a digitális eszközöket, a folyamatosan változó piaci környezetet és jó néhányan túlértékeltnek tartják az influencer marketinget.

A három kérdés, amiket feltettek a marketingvezetőknek:

1. Látott-e az idén olyan kampányt vagy éppen csak reklámot, amit nagyon jónak, ötletesnek, inspirálónak tartott?

2. Jelenleg a saját területén mi jelenti a legnagyobb kihívást a napi munka során?

3. A marketingeszközök terén van-e olyan, amit nagyon alulértékeltnek vagy éppen túlértékeltnek gondol?

Beke Zsuzsa, RICHTER GEDEON, PR- és kormányzati kapcsolatok vezető

1. A Pfizer nemzetközi vállalatimárka-kampánya nagyon tetszett, különösen a tévészpot, amelyet használnak. Abszolút inspiráló. Az úgynevezett „big pharma” cégek kommunikációs aktivitását érdemes fi gyelemmel kísérni. 2. Mintegy 30 ország kommunikációs és PR-tevékenységét koordináljuk mint magyar központ, idetartozik az összes uniós ország, az orosz és a FÁK-piacok, valamint rövid távon ehhez hozzájönnek a dél-amerikaiak. Ez jelenti jelenleg számunkra a legnagyobb kihívást az erősen eltérő üzleti és kulturális környezetből adódóan, valamint a Richter nem egységes termékportfóliója miatt. 3. Alulértékeltnek érzem ma már a printfelületeket, és sokszor túlértékeltnek az online platformokat.

Palcsó Sára, ZWACK UNICUM, marketingigazgató

1. Ami Magyarországon nekem nagyon érdekes volt az elmúlt évben, az a CBA és az Auchan átpozicionálása és reklámkampánya. Mindkettő más, mindkettő megragadó a maga nemében, és ha jól tudom, elég sikeresek is. Hazabeszélek, de a Kalumba fűszeres ginünk reklámja is nagyon sikeres volt, azt is nagyon szerettem, de nyilván elfogult vagyok. 2. Kezd kicsit túl sok lenni a változó és az információ. És a változó információ. A mérés egy nagy kihívás: amit csinálunk, az hogyan mérhető jól és realista megoldásban. Sok mérést ismerünk, de nem mindegyik ad őszinte információt, illetve sok mérési megoldás elég drága. Minél több gyors, egyszerű és relatíve olcsó piackutatási, kampánymérési megoldásra lesz szükség. Talán a legnagyobb hangsúly azon van, hogy gyors és egyszerű. 3. Szerintem az árakat a piac meghatározza, amit a piac fizetni hajlandó, annyi az ár. A marketingmixet mindenki maga alakítja az adott céljai és büdzséje alapján. Kisebb költségvetésből is lehet építkezni, és sok minden helyettesíthető vagy kiváltható. Alaptézis: ha kicsi a médiabüdzséd, akkor legyél kreatívabb, és tűnj ki a tömegből.

Bene Nikoletta, SPAR MAGYARORSZÁG, marketingvezető

1. A szívem „hazahúz”, ezért a dél-afrikai Spar karácsonyi reklámját mondanám. Nekik mindig nagyon egyszerű, de szívet melengető reklámjaik vannak. A magyarok közül

pedig a Spar ügynöksége, a Spice által készített Cofi dis-reklám első darabja, az Unikornist találtak Magyarkúton. 2. Kitűnni a reklámzajból és valami olyat alkotni, ami még nem volt. 3. Számomra a mozireklám, illetve a DOOH jövője egy nagy kérdés.

Horváth Magyary Nóra, K&H CSOPORT, kommunikációs ügyvezető igazgató

1. A Grow up in e-sports with Mercedes Benz. A 92 éves márka megint megújul, megint relevánsan szólítja meg a fi atal, s azon belül is a már most megfelelő vásárlóerejűeket. S teszi mindezt úgy, hogy alapvető értékként képviseli az energikusságot, a dinamizmust, az erőt, a megkülönböztetettséget. 2. A gazdaság felpörgött, a reklámköltés megnőtt. A megszólítandó célcsoportok száma szintén emelkedett, ám a karakterisztikájuk markánsan eltér. A céges erőforrások elosztásában a digitális megoldásoké a prioritás. 3. Túlértékeltnek érzem a sok kis célcsoportot megszólító és alulértékeltnek érzem a nagy, erőteljes, széles médiamixszel dolgozó integrált kampányokat. A kettőnek együtt kéne működni: a nagy, integrált kampányokon belül kéne lennie a több, kisebb alszegmenst célzottan is megszólító eszközök használatának. Jelen pillanatban sok esetben az erőforrások elaprózását látom.

Baráth Péter, VODAFONE MAGYARORSZÁG, márkaigazgató

1. Fontos és bátor: a Procter & Gamble The Talk kampánya. 2. A digitális kampányaink összehangolása a hagyományos médiam egjelenéseinkkel kreatív szempontból. Itt még sok lehe tőség van fejlődni. 3. Úgy gondolom, a közterületben még mindig van fantázia és több lehetőség, különösen hazánkban. Emellett a digitálismédia-tervezést és -automatizációt tartom a legfontosabb területnek, ahol sokat kell és lehet fejlődni. Túlértékeltnek a content marketing megoldásokat tartom, ahol kevés a jó példa és jó gyakorlat, valamint túl nagy a befektetett időigény, míg a megtérülés ezt még nem tükrözi.

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.

  • Megosztom