Kiderült, hova mentek a közmédiás milliárdok

Tízmilliárdok mentek sportközvetítési jogokra, de többmilliárd forint jutott néhány műsorgyártó cégnek is az elmúlt években a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ötmillió forintot meghaladó szerződéseinek elemzése alapján. A HVG készített kereshető adatbázist a szerződések több hétig tartó feldolgozásával, amiből az is kiderül, hogy a pénz jelentős része a partnerek egy igen szűk köréhez került.

A hvg.hu-n olvasható összeállítás szerint bár 2011 óta összesen csaknem 720 milliárd forintos összköltségről van szó, ebből mindössze 193 milliárd forintnyi szerepelt abban a kimutatásban, amiből a HVG dolgozott. Vagyis ekkora értékű szerződések szerepelnek összességében az 5 millió forintot meghaladó szerződések listájában, ami a 720 milliárdos összköltségnek alig több mint a negyede.

Az elemzésből kiderül, hogy bár 1068 szerződött parner szerepel a kimutatásban, közülük 54 cég és szervezet 154 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az MTVA-val, a fennmaradó 38 milliárd forinton pedig a többi, ezernél is több vállalkozás osztozott. A HVG összesítése szerint kiemelkedően magas összegre, mintegy 32 milliárd forintra szerződött az MTVA-val a Magyar Labdarúgó Szövetség. A közmédia ezt a pénzt főként sportközvetítési jogokra fizette ki.

A második és harmadik tétel ugyancsak a sportról szól, a Hungaroring Zrt.-vel a Forma-1 közvetítéseire illetve a futamokkal kapcsolatos barterszerződésekre összesen 17 milliárd forint értékben szerződtek. Tízmilliárd forintnál többet költött el az MTVA az Európai Labdarúgó-Szövetségnél is, itt szintén sportközvetítések jogaira, valamint kis mértékben vonalhasználatra fizették ki a pénzt.

Az Apropó Média Kft., amelynek tulajdonosa jelenleg Blázy András, kicsit több, mint 7,5 milliárd forintot kapott. Szintén Blázy András érdekeltségébe tartozik a Summa Produkció Kft., ami 1,2 milliárd forintot kapott az MTVA-tól. Az Apropó Média gyártja többek között a Ridikült, a Maradj Talpon című műsort és A Dalt – derül ki a hvg.hu-n olvasható összeállításból.

A Megafilm Service Kft, amely Kálomista Gábor filmproducer érdekeltsége, a lista alapján 6,7 milliárd forint értékben kötött szerződéseket az MTVA-val. A Megafilm Service filmeket és sorozatokat is gyárt, illetve gyártott a közmédiának, köztük a Munkaügyek és a Tóth János című sorozatot, az Egynyári kaland című TV-játékot, valamint az Egy másik életben című filmet.

  • Megosztom