Kiberbiztonság: forró lett a december

A „Most Wanted” rosszindulatú programok közül a kriptobányászok világszerte a vállalatok több mint felére jelentenek veszélyt a Check Point elemzése alapján.

A kiberbiztonsági megoldásokat szállító vállalat által összeállított, 2017. decemberi adatokat feldolgozó Global Threat Intelligence Trends elemzés szerint, a kérdéses hónapban meredeken emelkedett a kriptobányász, rosszindulatú programok tevékenysége. A Check Point kutatói szerint a kriptobányászok világszerte a szervezetek 55%-ra voltak hatással a hónap során; a 100 legelterjedtebb rosszindulatú program között tíz különböző verzió szerepelt, míg a top 3-ban kettő.

A kiberbányászattal az internetes bűnözők túszul ejtik az áldozat CPU vagy GPU teljesítményét, valamint elérhető erőforrásait, és ezek használatával bányásznak kriptovalutát. Mi több, a Check Point vizsgálatai szerint a kriptovaluta bányászok bejutottak néhány vezető weboldalra, elsősorban média streaming és fájlmegosztó szolgáltatókéra, a felhasználók értesítése nélkül. Miközben ezen tevékenységek egy része legális és legitim, az eszközök meghackelhetőek, és így nagyobb dominanciát tudnak szerezni, illetve több hasznot tudnak termelni, akár a végfelhasználók CPU (központi processzor) teljesítményének 65%-os elfoglalásával.

Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence csoportmenedzsere a következőket mondta: „A felhasználók egyre kevésbé bíznak meg a pop-up és banner hirdetésekben, ezért a hirdetéseket blokkoló szoftvereket használnak, így a weboldalak egyre inkább crypto-bányászokat használnak mint alternatív bevételforrásokat – gyakran a felhasználók tudta és engedélye nélkül.” Maya hozzátette: „Ennek eredményeképp, a fenyegetések kezdeményezői ugyancsak kriptobányász eszközöket alkalmaznak, hogy minél inkább saját céljaikra tudják használni a felhasználók számítástechnikai teljesítményét. Valószínű, hogy ez a trend a következő hónapokban is folytatja a növekedést.”

2017 decemberében a Coinhive nevű kriptobányász átvette a RoughTed helyét a legelterjedtebb fenyegetések rangsorában, míg a Rig ek megőrizte második helyét. A top 10 egy másik új szereplője, a Cryptoloot nevű kriptobányász a harmadik helyen szerepel.

  • Megosztom