Kiárusítás az MKB-nál

Megvált bolgár leánybankjától az MKB Bank, és folyamatban van a román érdekeltség értékesítése is.

 

A 2012-ben elfogadott stratégia alapján zajló üzleti átstrukturálás keretében értékesítette a bolgár Unionbankban meglévő 100 százalékos tulajdoni hányadát, csütörtökön a szükséges hivatalos engedélyek birtokában lezárult, a vevő First Investment Bank – írja az MTI.

 

Az MKB tulajdonosa, a BayernLB és az Európai Bizottság között tavaly létrejött megállapodás értelmében a magyar bank új stratégiájának egyik alapeleme a külföldi egységek leépítése. E stratégia végrehajtásaként került sor az Unionbank értékesítésére is.

 

Folyamatban van a többi, a core bank jövedelemtermelő képességét veszélyeztető érdekeltség és tevékenység leválasztása, így a román érdekeltség értékesítése is. “Ezek lezárásával a bank ismét közelebb kerül ahhoz, hogy a jövő évben tiszta portfólióval, a jó jövedelmezőségi potenciállal bíró üzleti tevékenységekre összpontosítva folytathassa tevékenységét” – írja közleményében a hitelintézet.

 

Az MKB Csoport adózás előtti vesztesége az első félévben az egy évvel korábbi 17,97 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt a konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatok alapján, aminek közel kétharmada, 18,1 milliárd forint a banki különadókra vezethető vissza.

 

A csoport konszolidált mérlegfőösszege egy év alatt 11,3 százalékkal csökkent és június végén 2384,092 milliárd forintot tett ki. Az ügyfélhitelek állománya 23,2 százalékkal, az ügyfélbetéteké 12,7 százalékkal mérséklődött.

 

A zsugorodó állományi és eredménytételek egyaránt jelzik, hogy a non-core (nem alap) üzleti tevékenységek és egységek leépítésének folyamata aktív szakaszához érkezett. A működés hatékonyabbá tételének további feltétele a szigorú költséggazdálkodás fenntartása.

 

A BayernLB és az Európai Bizottság közötti megállapodásnak része az MKB Bank értékesítése is, amelynek végső határidejét a dokumentum 2016-ban határozza meg – olvasható az MTI beszámolójában.

 

 

  • Megosztom