Ki építheti fel az új Fradi-pályát?

Szigorú feltételeknek kell megfelelnie annak, aki indulni akar a Ferencvárosi Torna Club stadionjának építéséért.

Csütörtökön megjelent a Ferencvárosi Torna Club stadionjának lebontására és az új építésére vonatkozó közbeszerzési pályázat. A korábbi terveknek megfelelően a jelenlegihez képest 90 fokkal elforgatott stadion épül majd az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál fekvő telken. Az új stadion 22 ezer fő befogadására lesz alkalmas.

Az építőnek sok szempontot kell majd figyelembe vennie, ugyanis nemcsak a klub igényeinek kell majd megfelelni, hanem az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek is. Ezeken kívül a Magyar Labdarúgó-szövetség biztonságtechnikai előírásait is be kell tartani, megfelelő minőségű anyagokat kell használni, környezettudatossági és gazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venni. Lesz egy 11 662 négyzetméter alapterületű, 352 autó befogadására alkalmas mélygarázs is.

A pályázónak 18 hónap alatt kell elkészülnie a szerződés megkötése után, ezután a nettó ajánlati ár 0,5 százalékára rúgó kötbért kell fizetnie naponta (de legfeljebb 20 százalékig). Három évig jótállást is kell vállalni.

A kiírás szerint a közbeszerzés nem bontható szét, vagyis nem lehetséges, hogy a bontást és az építést más pályázó nyerje. A közbeszerzés meghívásos tenderen dől el, amelyen kemény és sokféle referenciát kell felmutatnia annak, aki nevezni akar, például 10 milliárd forintnyi magas épületet, 19 ezer négyzetméternyi közhasználatú épületet kell tudni felmutatni.

Az elbírálás 60 százalékban függ csak az ajánlott ártól, 15-15 százalékban a bontási, építési terv minősége, illetve a minőségbiztosítás és a fenntarthatóság dönt. A maradék 10 százalék a munkavédelem és kockázatkezelési terv minőségétől függ.

A pályázat nem tartalmazza, hogy mekkora keretbe kell beleférnie a pályázónak. Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos januárban még arról beszélt, hogy 12 milliárd forintot szánnak az új stadionra – írta az origo.hu.

  • Megosztom