Kezdhetnek izgulni az okosmobilok gyártói

Visszaesést hozott a második negyedév az okostelefonok értékesítésében. A Samsung továbbra is a legnagyobb gyártó, az iPhone-ok forgalma nagyot zuhant, a Huawei pedig az amerikai szankciók ellenére is növelte eladásait.

A második negyedévben világszerte 333,2 millió okostelefont értékesítettek a gyártók, ez 2,3 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az IDC előzetes adataiból. A kutatócég elemzése szerint Kínában és az Egyesült Államokban is jelentős visszaesés volt, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a távol-keleti országban már kevésbé nagy a zuhanás, mint az előző negyedévekben volt, ami arra enged következtetni, hogy 2019 második felében már javulhat a helyzet a világ legnagyobb piacán.

Az IDC elemzése külön kiemeli a Huawei helyzetét, ami az amerikai intézkedések miatt került nehéz helyzetbe a második negyedévben, azonban a társaságnak sikerült kezelnie ezt a helyzetet is. Igaz, a korábbihoz képest valamivel visszafogottabb mértékben, de növelni tudta értékesítését. A kínai cég 58,7 millió okosmobilt szállított le az üzletekbe, ami éves összevetésben 8,3 százalékos bővülést jelentett, és a második negyedévben már a piac 17,6 százalékát tudhatta magáénak.

A legnagyobb gyártó továbbra is a Samsung, 22,7 százalékos piaci részesedéssel, ráadásul a dél-koreai társaság 5,5 százalékkal növelni tudta forgalmát. Lényegesen gyengébben sikerült az április-júniusi időszak a korábbi legnagyobb riválisnak, az Apple-nek, ami majdnem ötödével kevesebb iPhone-t szállított ki a kereskedelmi partnereinek. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a cég újrahasznosítási programja, illetve a használt iPhone-ok intenzív kereskedelme miatt a teljes piaci szerepe nagyobb lehet a vállalatnak, mint amit az új készülékek értékesítése mutat.

A Xiaomi már közel 10 százalékos piaci részesedéssel bír, ezzel a negyedik legnagyobb gyártó, ugyanakkor a második negyedévben minimális mértékben, de csökkent a forgalmuk. Az ötödik pozíciót az OPPO foglalja el, ami főleg Kínában és Indiában ért el kiváló eredményeket.

  • Megosztom