Kevesebb vírus, több támadás

Idén az új rosszindulatú programokra való igény elérte a telítettségi pontot, amelyet alátámaszt az is, hogy az ilyen fájlok száma nap mint nap 15000-rel csökken – derül ki a Kaspersky Lab adataiból. Ez elsősorban annak a köszönhető, hogy az új vírusok kódolása egyre drágább, és a kiberbűnözők rájöttek, hogy hasonlóan jó eredményeket érhetnek el tolakodó reklámprogramok vagy legitim digitális tanúsítványokkal is a támadásaik során. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez a megközelítés tökéletesen működik, mivel az eredmények azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy a vírusok létrehozásának költségvetése csökkent, 2015-ben a kibertámadáson átesett felhasználók száma 5 százalékkal nőtt.

 

2012 és 2013 között volt egy gyors növekedés a Kaspersky Lab által felfedezett rosszindulatú fájlok kapcsán, amikor is 2012-ben 200 000-ről nőtt a számuk, míg 2013-ra elérte a 315 000-et. Ezt követően 2014-ben naponta összesen 10 000 fájllal emelkedett a számuk, majd 2015-ben a teljes szám 325 000-ről 310 000-re csökkent.

 

A jelek szerint a kiberbűnözők csökkentették a komplex kódolási eszközök, mint a rootkits, a bootkits vagy a vírusok replikációjának használatát, mert ezek alkalmazása csökkentik a bevételt. Mitöbb, a komplex rosszindulatú programok használata – amelyek költsége több tízezer dollárba is kerülhet – sem jelent 100 százalékos sikert, mert az egyre kifinomultabb víruskereső szoftverek a jóval összetettebb vírusokat is képesek azonosítani.

 

Azonban az adware-ek tulajdonképpen ártalmatlanok, de gyakran tolakodóak, így egyre inkább előtérbe kerülnek és kiemelkednek az általános antivírus kimutatásoknál is. Ez a kiberbűnözés fejlődését mutatja sok most működő vállalkozásnál, melyek kvázi legitim kereskedelmi szoftverek, tevékenységek értékesítésével foglalkoznak.

 

Egy másik trend a kiberbűnözők és a még fejlettebb csoportok körében, az államilag támogatott fenyegetések, amelyek gyakrabban használnak legális tanúsítványokat a digitális termékeknél. Ezeknek a vásárolt vagy lopott tanúsítványoknak a segítségével a támadók átverhetik a biztonsági szoftvereket is.

 

“A kiberbűnözés elvesztette az utolsó kis romantikáját is. Ma rosszindulatú vírusokat alkotnak, vásárolnak és értékesítenek tovább az előre meghatározott feladatok elvégzésére.” –mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab antivírus csapatának a vezetője.

 

  • Megosztom