Két magyar a szupergazdagok között

Kemény évük volt tavaly a világ leggazdagabb embereinek, a Forbes magazin összeállítása szerint 400 milliárd dollárral csökkent az összesített vagyonuk. A rangsort Jeff Bezos vezeti Bill Gates előtt, és Csányi Sándor mellett már Mészáros Lőrinc is felkerült a listára.

A Forbes magazin idei, dollármilliárdosokat bemutató listáján 2153-an szerepelnek, ez 55-el kevesebb, mint egy évvel korábban. A rangsorban lévők 46 százalékának csökkent a vagyona az egy évvel korábbihoz képest, ami rekordnak számít a lista történetében. A világ szupergazdagjainak összesített vagyona a lap szerint 8700 milliárd dollár, ez 400 milliárd dollárral kevesebb, mint a tavalyi. A múlt évben még milliárdosnak számítók közül 247-en estek ki a rangsorból, ami 2009, vagyis a gazdasági válság legnehezebb éve óta a legmagasabb érték.

A rangsort az Amazon alapítója, Jeff Bezos vezeti 131 milliárd dollárral, ami 19 milliárddal több, mint egy éve, igaz az elmúlt hónapokban volt ennél jóval nagyobb is a vagyona. A második Bill Gates 96,5 milliárd dollárral, ő szintén gyarapította vagyonát, több mint hatmilliárd dollárral. Ahogya legutóbb, úgy idén is Warren Buffett befektető lett a harmadik, 84 milliárd dolláros összeggel.

Az éllovasok közül sokat bukott Mark Zuckerberg, aki idén a 8. a rangsorban, míg egy éve még az ötödik volt, becsült vagyona pedig közel 9 milliárd dollárral zsugorodott. A legfiatalabb milliárdos Kylie Jenner, aki egymilliárd dollárral került fel a listára.

A médiaipar képviselői közül Michael Bloomberg végzett a legelőkelőbb helyen, ő a 9. a rangsorban 55,5 milliárd dolláros vagyonnal. David Thomson és családja (Thomson Reuters) 32,5 milliárd dolláros becsült vagyon tudhat magáénak, ezzel a 27. a rangsorban, míg az ausztrál médiamogul, Ruppert Murdoch és családja 19,4 milliárd dollárral az 52.

A Forbes magazin által összeállított rangsorban idén már két magyar is szerepel. Csányi Sándor 1,1 milliárd dolláros vagyonával az 1941. helyen áll, míg Mészáros Lőrinc egymilliárd dollárral a 2057. a listán.

  • Megosztom