Keresik a legbefolyásosabb médiacégeket

Három médiaszolgáltatót vizsgál a Médiatanács, hogy megállapítsa, jelentős befolyásoló erővel bírnak-e Magyarországon. Az RTL Klub, a TV2 és a Class FM után hamarosan a Neo FM is sorra kerülhet.

Szeptember végére kiderül, hogy a közönségarány tekintetében jelentős befolyásoló erejű (JBE) médiumnak számít-e az RTL, a TV2, a Class FM és a Neo FM. A jelentős befolyással rendelkező szolgáltatók beazonosítása azért fontos, mert a törvény az ilyen médiumokra közérdekű többletkötelezettségeket ró – derül ki a Médiatanács közleményéből.

 

Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak többek között meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább egynegyede eredeti nyelven is elérhető legyen. A JBE-televízióknak ezen kívül bevételük egy meghatározott hányadával a magyar filmgyártást kell támogatniuk.

 

A Médiatanács e heti ülésén az RTL Klub, a TV2 és a Class FM tekintetében indította meg az azonosítási eljárást, amire a hamarosan a Neo FM esetében is sor kerül.

 

A testület tartva magát az eredeti ütemtervhez a 2010–2011-ben lejáró, jelenleg kereskedelmi jelleggel működő rádiófrekvenciák az utolsó hét médiaszolgáltatási lehetőség pályázatifelhívás-tervezetét is véglegesítette. A Tatabánya 96,7 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz, a Veszprém 90,6 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, az Esztergom 92,5 MHz, a Debrecen 92,3 MHz és a Balatonfüred 91,8 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek pályázatifelhívás-tervezeteiről az érintettek a www.mediatanacs.hu oldalon tájékozódhatnak. Az NMHH egy hónapon belül közmeghallgatást tart, ahol a tervezetek tartalmára vonatkozó érdemi észrevételeit bárki megteheti.

  • Megosztom