Keményen küzdenek a női vállalkozások

A fejlett országokban sokkal több forrás és lehetőség áll a nők rendelkezésére, ide értve a tőkét, a pénzügyi szolgáltatásokat és a felsőoktatási programokat is – derül ki a Mastercard Női Vállalkozói Indexéből.

A kutatás szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban.

A Mastercard kutatása összesen 5 régióban, Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel – Keleten és Észak – Afrikában, ezeken belül pedig 57 országban követi a női vállalkozások fejlődését és eredményeit.

„A nők figyelemreméltó lépéseket tettek a világ üzleti vállalkozásainak tulajdonosaiként, de továbbra is rengeteg kiaknázatlan lehetőség van bennük. Mi ezekre az erőfeszítésekre hívjuk fel a figyelmet és hisszük, hogy ezáltal támogathatjuk őket abban, hogy még sikeres vállalkozásokat vezessenek, és gazdagabb, teljes értékű életet élhessenek”- mondta Martina Hund-Mejean, a Mastercard pénzügyi igazgatója.

Mastercard Női Vállalkozói Index – A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak vállalkozást

1. Új-Zéland – 74.2

2. Svédország – 71.3

3. Kanada – 70.9

4. Egyesült Államok – 70.8

5. Szingapúr – 69.2

6. Portugália – 69.1

7. Ausztrália – 68.9

8. Belgium – 68.7

9. Fülöp-szigetek – 68.0

10. Egyesült Királyság – 67.9

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, ezekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók. A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. E mellett sok női vezető is van a vállalkozások élén. A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban. Ám nem olyan jó a helyzet, ha például azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 43. helyen áll a listában.

Az index arra is rámutatott, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az Index legelső helyéig emelték az országot immáron második éve.

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46.4 százalék), mely egyike az Index új vizsgált országainak – Malawi és Nigéria mellett, vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnám (31,3) esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országéhoz képest is. Ezekben az országokban a nők a szükségtől vezérelve vállalkoznak, őket a pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya mellett a túlélés is ösztönzi.

Női tulajdonú vállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül – A legjobb tíz ország

1. Ghána – 46,4%

2. Oroszország – 34,6%

3. Uganda – 33,8%

4. Új-Zéland – 33%

5. Ausztrália – 32,1%

6. Vietnám – 31,3 %

7. Lengyelország – 30,3%

8. Spanyolország – 29, 4%

9. Románia – 28,9%

10. Portugália – 28,7%

  • Megosztom